Lenovo postao vodeći proizvođač računala na svijetu

Kineski proizvođač osobnih računala Lenovo preoteo je američkom Hewlett-Packardu poziciju vodećeg proizvođača osobnih računala u svijetu, pokazali su preliminarni podaci koje je objavila istraživačka tvrtka Gartner.

Lenovo je u trećem tromjesečju isporučilo 13,8 milijuna računala a HP 13,55 milijuna, objavio je Gartner. Dodaju da je "agresivno" rezanje cijena pomoglo Lenovu da izbori znatan udio na tržištu računala. Njihovi se podaci razlikuju od onih istraživačke tvrtke IDC, po kojima HP i dalje zauzima vodeću poziciju, iako Lenovo smanjuje zaostatak za američkim konkurentom.

Prema IDC-u, HP je u trećem tromjesečju isporučio 13,9 milijuna računala, čime je izborio 15,9 posto udjela u svjetskom tržištu, dok Lenovo imao udio od 15,7 posto, s 13,8 milijuna isporučenih računala. Analitičari ističu da Lenovo u posljednje vrijeme ostvaruje najbolje rezultate među proizvođačima osobnih računala i da će vjerojatno povećati tržišni udio.

Prema Gartneru, Lenovo je jedini proizvođač računala među vodećih pet u svijetu koji je u trećem tromjesečju povećao isporuke u SAD. Podaci obje tvrtke, Gartner i IDC, pokazali su također da su globalne isporuke osobnih računala pale u prvom tromjesečju više od osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potražnja za osobnim računalima smanjila se zbog usporavanja globalnog gospodarstva, ali i sve veće popularnosti tablet računala kao što su Appleov iPad i Samsungov Galaxy. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox