Liderstvo kroz partnerstvo – promjena paradigme o lideru?

Paradoks vremena u kojem živimo je taj da je promjena zapravo jedina konstanta. No, izazov uspješnog odgovaranja na promjene kada se radi o biznisu odgovara starim paradoksima, poput onog „bez muke nema nauke“ ili „iz grešaka se uči“, čemu će uostalom posvjedočiti svaki uspješni poduzetnik ili uspješna poduzetnica. Znači li to da smo prestali doživljavati lidere kao one koji ne griješe? Je li došlo vrijeme za promjenu paradigme „šefa kao nepogrješivog“?

Dapače, čak su i znanstvena istraživanja na našoj strani, i to ona iz područja – leadershipa! Znanstvenici kažu kako se liderstvo više ne shvaća kao nešto što pripada iznimnom pojedincu, već kao kompleksni društveni konstrukt koji se pak može promatrati iz različitih perspektiva, pa tako možemo govoriti  o leadershipu promjene, ili pak o etičkom leadershipu.  U moru leadershipa, ipak izdvajamo onaj koji sadrži koncept partnerstva. Naime, upravo je na taj koncept stavljen naglasak tijekom glavne panel rasprave četvrte konferencije o leadershipu koja se prošle godine održala u Opatiji.  Moderni lideri više ne okupljaju sljedbenike kojima će upravljati, već partnere sa zajedničkom vizijom koji surađuju s ciljem postizanja izvrsnosti i prosperiteta.

Upravo je Liderstvo kroz partnerstvo ovogodišnja tema pete po redu PAR International Leadership Conference u organizaciji riječke Visoke poslovne škole PAR i američkog Iacocca Instituta.

Nepobitna je činjenica da novi pristupi liderstvu proizlaze iz promjene načina shvaćanja lidera, uloge tima, tradicionalne strukture organizacije, a sve to zbog tehnološkog napretka, utrke inovacija i novih kadrova koji će to realizirati. Upravo oni već sada zahtijevaju promjenu načina komunikacije i koncepta „tradicionalne poslovne hijerarhije“. 

Saznajte što praksa, a što znanost kažu o liderstvu i konceptu partnerstva u liderstvu, te njihovom budućem razvoju na konferenciji PAR International Leadership Conference, koja će se održati od 18. do 20. ožujka u Opatiji. Glavna panel rasprava pod nazivom „Liderstvo kroz PARtnerstvo“ ugostit će Richarda Brandta, direktora Iacocca Instituta, Gordanu Nikolić, poduzetnicu godine 2015 i dekanicu Visoke poslovne škole PAR, Gordanu Deranja, predsjednicu HUP-a, Efku Heder, ravnateljicu SEECEL-a i Vedrana Mornara, bivšeg Ministra znanosti, obrazovanja i sporta.(lp)

Više na www.par.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox