Mađari ulažu ušteđevine u državne obveznice

Kućanstva u Mađarskoj u veljači ove godine investirala su gotovo 30 milijardi forinti (oko 100 milijuna eura) svojih ušteđevina u državne obveznice, zahvaljujući visokim prinosima koje ti vrijednosni papiri nude i državnoj marketinškoj kampanji koja je ispunila očekivanja, piše poslovni dnevnik Vilaggazdasag.

Kućanstva sada posjeduju ukupno 776,2 milijarde forinti vrijedne mađarske dužničke papire, što je najviše u posljednje dvije i pol godine, piše taj list, pozivajući se na podatke mađarske središnje banke. Prema podacima tamošnje agencije za upravljanje državnim dugom (AKK), svaki segment državnih dužničkih papira u vlasništvu kućanstava bilježi značajan rast. Državna reklamna kampanja zasigurno je urodila plodom, no pravi su razlog visoki prinosi, koji u nekim slučajevima premašuju stopu inflacije za čak pet postotnih bodova, prenosi nadalje mađarski dnevnik.

Očekuje se da će građani uskoro imati novu priliku za ulaganje u dužničke papire s kraćim rokovima otplate, nakon što je mađarska vlada prošli tjedan dala naputak državnoj agenciji da pripremi još jedno izdanje. Navedene pripreme AKK je priveo kraju 10. travnja tako da se nove ponude malih ulagača mogu očekivati vjerojatno već ovoga tjedna, piše mađarski dnevnik.

Ostali segmenti mađarskog tržišta dugova bilježe daleko slabiji rast, pri čemu su vrijednosni papiri banaka privukli tek neznatan interes ulagača u veljači, iako su neki od njih nudili kamatnu stopu od 10-ak posto. Približno 13 milijardi forinti tamošnja su kućanstva u veljači povukla iz investicijskih fondova, dodaje taj list. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox