Mali dioničari traže od uprave Pevexa isplatu dividende

Nakon što je prvi hrvatski trgovački lanac Pevex d.d. sazvao Glavnu skupštinu društva, Udruga malih dioničara Pevexa oglasila se priopćenjem u kojem se suprotstavila namjerama uprave da zadrži rekordnu dobit.


U svom priopćenju Udruga malih dioničara Pevexa je istaknula kako je „utvrđena neto dobit u 2021. godini u iznosu od 288 milijuna kuna“ te kako je uprava predložila zadržavanje čitavog iznosa u zadržanu dobit društva.

Podsjetimo, od kraja veljače 2021. godine predsjednik Uprave Pevexa je Krešimir Bubalo, političar je iz Osijeka gdje je bio gradonačelnik i župan, a u Domovinskom pokretu je postavljen na dužnost predsjednika Nadzornog odbora stranke.

Upravni odbor Udruge malih dioničara zato je uputio upravi Pevexa protuprijedlog Odluci o upotrebi dobiti ostvarene poslovanjem u 2021. godini – podsječajući na Bubalove riječi iz prošle godine.

Pozivajući se na prošlogodišnju izjavu predsjednika uprave (Krešimira Bubala) da je 50% idealan i realan omjer isplate dobiti te uzimajući u obzir da je financijski položaj Društva unaprijeđen rekordnom dobiti ostvarene tijekom prošle godine, smatramo da ne postoji razlog da Pevex ne isplati 50% ostvarene dobiti dioničarima kao dividendu i ove godine., navela je Udruga malih dioničara u priopćenju.

Pri tom su predložili da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 10.900,00 kuna po dionici.

Usvojenim protuprijedlogom bi pravo na dividendu stekli dioničari koji su evidentirani kao imatelji dionica u SKDD-u na dan nakon održavanja Glavne skupštine (11. svibnja 2022.), a isplata bi se izvršila najkasnije 10. lipnja 2022., istaknuli su u udruzi pozivajući pri tom sve dioničare da ih podrže u prijedlogu.

Glavna skupština Pevexa će se održati 10. svibnja 2022. godine u sjedištu društva u Sesvetama.

Različite želje većinskih dioničara

Većinu u skupštini drži vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner – politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić, koji zajedno sa svojom firmom Filir ima 16, 38. Ta dva spomenuta udjela iznose skoro 53 posto vlasništva tvrtke.

Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno drži 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra 14,40 posto.

Za razliku od sadašnje uprave kojom upravljaju Vujnovac i Radić - Lovrinčević zastupa isplatu dividende, kao i izlazak tvrtke na Zagrebačku burzu, od čega bi profitirali i hrvatski mirovinski fondovi. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox