Mate Granić: Posao s Hypo bankom prepustio sam Sanaderu

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić posvjedočio je  na zagrebačkom Županijskom sudu da je sve poslove oko realizacije kredita s austrijskom Hypo bankom vodio njegov tadašnji zamjenik Ivo Sanader, nakon što su cijeli posao zajedno dogovorili s austrijskim partnerima uz odobravanje tadašnjeg hrvatskog predsjednika i premijera.

No, Granić se prisjetio da je o pregovorima oko kredita redovito izvještavao tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, koji je kao veliki prijatelj Hrvatske preporučio suradnju s Hypo bankom u vrijeme kada na domaćem tržištu nije poslovala niti jedna strana banka, a država nije mogla doći do novca na međunarodnom financijskom tržištu.

Mock je, po Granićevim riječima, prvi poslao pismo u kojem je preporučio poslovanje s "ambicioznom bankom iz Koruške" koja bi bila spremna Hrvatskoj odobriti kredit za kupnju veleposlanstava.

Sve je bilo prepušteno Sanaderu

Potom je daljnju uspostavu kontakata s Hypo bankom prepustio svom zamjeniku Sanaderu koji je odlično vladao njemačkim jezikom. Nakon što je u rujnu 1994. u ministarstvo vanjskih poslova došlo pismo namjere iz Hypo banke Sanader je dogovorio sastanak s njenim čelnicima na kojem je bio i direktor banke Wolfgang Kulterer.

Pismo namjere mi je donio zamjenik koji je bio vrlo raspoložen. I ja sam bio raspoložen jer je to značilo da ćemo ostvariti svoj cilj, kazao je Granić.

Dodao je da su predstavnici Hypo banke na sastanku potvrdili kako su spremni Hrvatskoj odobriti kredit, a s rezultatima su, po Granićevim riječima, bili zadovoljni i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman te premijer Nikica Valentić.

Na pitanje suca Ivana Turudića je li to bilo ispod nivoa ministra vanjskih poslova Granić je rekao da nije jer je riječ o prvoj banci koja je došla u Hrvatsku i odobrila joj kredit. "To je imalo težinu i trebali smo to cijeniti", ustvrdio je Granić, tim više što je Hypo banku u početku preporučio Mock, koji se i naknadno interesirao o tijeku pregovora. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox