Milanović iz New Yorku: Kriza će potrajati, treba vremena da se sredi nered u državi

Premijer Zoran Milanović u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Sastao se s hrvatskim iseljenicima i poručio da je Hrvatska u teškoj gospodarskoj situaciji te da će kriza potrajati.

Morate znati, jer je jako važno, da mi kad idemo izvan Hrvatske ne idemo po glasove, posebno to kažem kad idem u Bosnu i Hercegovinu, tu nema nikakve kalkulacije i to nije samo poslovna nego i emotivna stvar, rekao je Milanović na početku susreta. Pojasnio je da je prema njegovu mišljenju Hrvatska trenutno u jednako teškoj situaciji kao i bilo koja druga zemlja u Europi ili regiji, piše business.hr

Vjerujem da ćemo iz toga izaći relativno brzo, naravno ne preko noći, nastavio je hrvatski premijer. Kriza će trajati, a za nered koji je napravljen trebat će ne samo nama, nego i drugim vladama možda dva, čak i tri mandata da se stvari restituiraju i krenu novim smjerom, istaknuo je Milanović.

Dodao je da njegova vlada želi počistiti kuću i uvesti novu vrstu discipline prema državi. To dosad nije bilo tako i mi ćemo to probati učiniti takvim neovisno o ideologiji i političkoj pripadnosti, posebice kad je riječ o represivnim službama poput policije ili vojske gdje se držimo visokih standarda, rekao je Milanović. No, kako je nastavio, glavni je zadatak optimalizirati hrvatske gospodarske resurse jer je sve drugo u ovom trenutku manje važno.

Ti su resursi veliki zbog hrvatskog položaja i uz dobru organizaciju to ne bi trebao biti veliki zadatak, ustvrdio je Milanović i dodao da Hrvatska ima najraznolikiju naciju - po jeziku, kulturi, kulinarstvu i mnogim drugim stvarima. Zato je voditi hrvatsku političku zajednicu za svaku vladu i političku stranku komplicirano, rekao je premijer. Na kraju svog obraćanja iseljenicima u New Yorku Milanović je poručio da Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju što nudi mnoge mogućnosti koje samo treba znati iskoristiti te da tu "vidi šansu". (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox