Milanović obećao da neće biti otpuštanja javnih službenika

Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o radu niti otpuštati radnike u javnim službama, a vrlo brzo će donijeti uredbu kojom će osigurati da se plaće više ne mogu isplaćivati bez uplate doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, zaključeno je na sastanku premijera Zorana Milanovića sa sindikalnim čelnicima.

Premijer Milanović kategorički nam je rekao da nema razloga za izmjenu Zakona o radu, a jedino je sporno pitanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, o čemu ćemo nastaviti pregovore, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sastanka Milanovića i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića s predsjednicima pet sindikalnih središnjica. Mrsić je potvrdio da Vlada ne planira otpuštanja u javnim službama već do ušteda želi doći racionalizacijom sustava kojom će se ukinuti prekovremeni rad i rad prema ugovoru o djelu.

Što se tiče pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u javnom i državnom sektoru, predstavnici sindikata su naglasili da su spremni na izravne razgovore s nadležnim ministarstvima te da će napraviti ono što im kaže članstvo. Mrsić je upozorio na problem neisplate doprinosa zbog čega posljednjih godina u fondove nije uplaćeno ukupno čak 17 milijardi kuna. Sindikalci su s Milanovićem dogovorili redoviti socijalni dijalog koji će početi u petak, 3. veljače, za kada je zakazana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će se raspravljati o Vladinim smjernicama za ovogodišnji proračun.

Donošenje odluka i najave raznih odluka bez dogovora sa socijalnim partnerima bile su za sindikalce glavne zamjerke na dosadašnji rad nove Vlade tako da su sa zadovoljstvom prihvatili dogovor da se ubuduće svi kontakti oko gospodarskih i socijalnih pitanja ostvaruju preko ministra Mrsića i njegova ministarstva. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević napomenuo je da sindikati brodogradnje žele sastanak s resornim ministrom o sudbini daljnje privatizacije brodogradilišta, a sindikati realnog sektora sastanke u vezi problema većine tvrtki iz realnog gospodarstva koje očekuje borba za očuvanje svakog radnog mjesta. Sindikati žele suradnju s Vladom i po pitanju rješavanja nelikvidnosti, što se treba ubrzati eliminacijom 20.000 tvrtki bez zaposlenih, a za to su potrebni ubrzani stečajni postupci s likvidacijom. Također predlažu da se taj problem počne rješavati i uz pomoć multilateralne kompenzacije. (Hina/HT)

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox