Mimica: Zaposleni u javnom sektoru koštali su pola milijarde kuna više od planiranog

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica nakon sastanka s predstavnicima sindikata najavio je smanjenje prava

Rekao je da Vlada predlaže promjene TKU-a zbog bitno izmijenjenih gospodarskih okolnosti, a sindikati bi umjesto koncepta stečenih prava trebali prihvatiti koncept mogućeg i ostvarivogObjašnjavajući Vladine razloge za takvo stajalište, rekao je kako su oni bili jasni čim je Sabor donio proračun u kojem je smanjenje rashoda u velikoj mjeri zasnovano na smanjenju troškova za zaposlene. Proračunska stavka od 21,5 milijardi kuna za zaposlene u javnom sektoru je fiksna i Vlada će učiniti sve da tako ostane, kaže potpredsjednik Vlade. Mimica je upozorio da je u prvih pet mjeseci potrošeno 500 do 600 milijuna kuna više nego što se planiralo za troškove zaposlenih u javnom sektoru, zbog visokih iznosa za prekovremeni rad, ugovore o djelu i posebne dodatke na osnovice plaća. Danas nije moguće bilo koje pravo iz proračuna pokriti bez osiguranih sredstava, pa je u ovoj situaciji teško održivo govoriti o stečenim pravima, već je puno realnije govoriti o konceptu realnih mogućnosti, kaže Mimica.

Kako je najavio, Vlada će u skladu s odredbama TKU-a pisanim putem sindikatima u iduća dva dana dostaviti i obrazložiti svoje prijedloge, a tada očekuje očitovanje sindikata. Prema TKU-u, oni su to dužni učiniti u roku 15 dana. Važno je, kaže Mimica, što prije utvrditi izmjene TKU-a kako ne bi došlo u pitanje izvršenje državnog proračuna u dijelu koji se odnosi na sredstva za plaće u javnom sektoru do kraja godine. Zahtjev za promjenom TKU-a nije i zahtjev za trajnim ukidanjem božićnica, regresa i drugih prava nego privremeno odustajanje do ponovnog stvaranja mogućnosti za njihovu realizaciju. Ovo je početak velikog posla koji uključuje pregovore, prvenstveno o dodacima na plaće, ali i napore Vlade na održanju predviđenih sredstava za mase plaća, što uključuje reorganizaciju i dizanje učinkovitosti javnih službi, kazao je Mimica. Ta dva posla, dodaje, Vlada će odrađivati usporedo.

Na pregovorima četiri od osam sindikata

Početku pregovora o TKU-u za javne službe od osam pozvanih sindikata odazvala su se četiri. Izostala su tri sindikata obrazovanja i znanosti i jedan sindikat zdravstva. Zbog toga predsjednik Sindikata hrvatskih liječnika Ivica Babić smatra da je upitna legitimnost početka pregovora. Ipak, ocjenjuje kako je sastanak bio kvalitetan i da Vlada ima pravo pokrenuti izmjene Ugovora, kao jedna od ugovornih strana. Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi rekla je kako je iznenađena zahtjevom za izmjenama i ukidanjem dodataka tvrdeći da bi time primanja članova njezina sindikata pala za 20 posto.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže kako sindikati nemaju pravo zabijati glavu u pijesak već trebaju prihvatiti Vladin poziv na pregovore, a Vladu je pozvala na pravednost, kako bi se svi zaposleni u javnom sektoru podjednako odricali. Zbog toga je, kaže, važno da pregovori budu otvoreni i da se ništa ne dogovara "ispod stola". TKU za javne službe na snazi je od listopada 2010. godine, a istječe 31. srpnja 2013. (Hina/HT)

 

Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox