Monti uvjeravao Merkel: Radimo na reformama, vrijeme je za nižu cijenu zaduživanja

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pohvalila novu talijansku vladu zbog brzine kojom je pokrenula reforme u svojoj zemlji, no premijer Mario Monti jasno je ukazao na nužnost da tržište što prije prepozna napredak u talijanskoj gospodarskoj politici, jer bi u suprotnom krajnji ishod mogao postati upitan.

To će ojačati Italiju, rekla je Merkel nakon njihova susreta na zajedničkoj konferenciji za novinare s Montijem u Berlinu, govoreći i brzo provedenim mjerama za smanjenje proračuna i pokretanju strukturalnih reformi koje bi trebale talijansko gospodarstvo učiniti konkurentnijim i tako potaknuti gospodarski rast.

Niže cijene zaduživanja

Talijanski premijer zahvalio je talijanskom narodu i parlamentu na njihovom "zrelom" odgovoru na vrlo bolne reforme, ali i naglasio da Italija može ići naprijed samo u povoljnijem europskom okružju, što bi uključivalo i smanjenje cijene posuđivanja novca.

Italija će idućih deset godina plaćati kamate na zaduženje u iznosu od 10 posto, što stručnjaci smatraju neodrživim za gospodarstvo koje je već opterećeno dugom koji iznosi oko 120 posto talijanskog BDP-a. Samo u prva četiri mjeseca ove godine Italija mora refinancirati na desetke milijardi eura.

Prioritet - pomoć Grčkoj

Monti je njemačkoj kancelarki rekao da se "Europa više ne mora bojati Italije kao mogućeg izvora zaraze za eurozonu, već na nju mogu računati da će, zajedno s Njemačkom, Francuskom i drugim zemljama, odigrati svoju ulogu u borbi za stabilnost i razvitak", potvdivši da će Merkel i Sarkozy osobno moći provjeriti odvijanje talijanskih reformi tijekom posjeta Rimu 20. siječnja.

Ne može moja politika biti uspješna ako se ne promijeni politika EU. Ako se to ne dogodi, Italija - koja je oduvijek proeuropska zemlja - mogla bi pasti u ruke populista, rekao je Monti. Merkel je istaknula kako je glavni prioritet eurozone na početku 2012. osiguranje drugog paketa pomoći Grčkoj, a tek onda krenuti u povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti EU. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox