Mravak optužen da je oštetio HEP za 650 milijuna kuna

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka u slučaju jeftinije prodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Nakon više od godine i pol istrage optužnica je podignuta i protiv bivšeg Mravkovog savjetnika umirovljenog generala Ivana Kapulara te bivšeg člana Nadzornog odbora HEP-a Zdenka Juričića. Mravka se tereti da je zlouporabio položaj i ovlasti po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera protiv kojega se, kako se navodi u priopćenju državnog odvjetništva, istraga nastavlja. On bi u ovom slučaju iskaz istražiteljima trebao dati u petak.

Struja po povlaštenoj cijeni 

Mravka se tereti da je, postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima, Statutu HEP-a, odluci Uprave HEP-a iz 2004. te bez odluke Skupštine HEP-a zaključio ugovore na štetu tog državnog poduzeća, a u korist mostarskog Aluminija. Tako je, tvrdi državno odvjetništvo, Mravak na sjednicama Uprave i Nadzornog odbora 12. travnja 2007. ugovor s Aluminijem i TLM-om predstavio kao dobru i opravdanu odluku u interesu HEP-a te je na taj način, neistinito prikazujući stvarno stanje, ishodio suglasnost za potpisivanje ugovora o prodaji struje Aluminiju. Po tom ugovoru HEP je prodavao struju po fiksnoj cijeni od 34,33 eura po MWh do kraja te godine. Istovremeno je potpisao ugovor s HEP-om kojim je, za razdoblje od početka 2008. do kraja 2011., određeno da je 100 MWh isključivo namijenjeno Aluminiju, uz izračun cijene električne energije prema cijeni aluminija, iako ta cijena nije mjerodavna za formiranje cijene električne energije.

Na račun HEP-a ljetovanje od 41.000 kuna 

Zbog ugovorenih obveza HEP je u navedenom razdoblju morao povećati udio uvezene električne energije koju je plaćao po tržišnim cijenama koje su bile znatno veće od ugovorenih prodajnih cijena s Aluminijem i TLM-om. Do raskida ugovora 19. siječnja 2010. HEP je oštećen za 650 milijuna kuna. Kapulara se tereti da je Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuće kuna, što je Mravak i odobrio. Bivšeg čelnika HEP-a tereti se i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem u više navrata, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Pred podizanje optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka. (Hina/HT)

 

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox