Najviše zarađuju revizori, a najmanje konobari i zaštitari

Posljednja analiza plaća po djelatnostima i zanimanjima pokazala je kolika su odstupanja, a prosječna plaća u Hrvatskoj smanjila se za 2 posto te iznosi 5.788 kuna, piše net.hr

U odnosu na prošlu godinu prosječna plaća se smanjila za 2 posto, pokazala je to analiza uz pomoć aplikacije MojaPlaca.hr Najbolje su plaćeni radnici koji su zaposleni u leasing tvrtkama i farmacji, a njihove plaće veće su od prosjeka za čak 29, odnosno 28 posto. Ništa lošije nisu prošli ni radnici u telekomunikacijama, koji imaju 27 posto veće plaće od prosječnih kao i oni koji rade u tehnologijama i zarađuju 24 posto više.

Najniže plaće imaju radnici u ugostiteljstvu, obradi drveta i uslužnim djelatnostima, a uz njih razloga za optimizam nemaju niti krojači i zaštitari koji su plaćeni 50, odnosno 43 posto manje. Sretnici čije plaće su 70 posto veće od prosjeka su revizori. Ne mogu se požaliti niti liječnici, čija je plaća 61 posto veća od prosjeka. Savjetnici u IT-u koji su jako traženi u vremenima kada je informatička pismenost nužna zarađuju 60 posto više od prosjeka.

Pregled po županijama pokazuje da su najniže plaće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj i u Virovitičko-podravskoj. Kada se gleda vlasnička struktura neke tvrtke, onda se slobodno može reći da su plaće u privatnim tvrtkama s pretežno stranim vlasništvom od prosjeka veće za 12 posto, dok su one u privatnom vlasništvu koje "drže" domaći vlasnici niže od prosjeka za 8 posto. Najgore prolaze zaposleni u udrugama, i to 11 posto manje u odnosu na prosjek. (HT)

 

Izvor: www.net.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox