Nakon porasta PDV-a pripremite se za veće račune struje i plina

Rast PDV-a sa 23 na 25 posto građani će osjetiti i na svojim računima za električnu energiju i plin, a prosječan će porast iznositi oko 1,6 posto, a iz Hrvatske elektroprivrede i Gradske plinare poručuju da je razlog tomu isključivo u rastu PDV-a za dva postotna boda.

Jedinična cijena električne energije ostaju iste, ali zbog povećanja PDV-a za dva postotna boda, ukupan iznos računa za krajnje korisnike u kategoriji kućanstvo povećat će se za oko 1,63 posto, kažu u HEP-u. Na primjeru prosječnog kućanstva, koje je do sada s PDV-om od 23 posto struju mjesečno plaćalo 250 kuna, to znači da će sada uz PDV od 25 posto plaćati 4,06 kuna više, odnosno 254,06 kuna, izračunali su u HEP-u koji će novu stopu PDV-a primjenjivati na potrošnju od 1. ožujka.

Stoga kupce, koji to žele, pozivaju da sami očitaju i dostave stanje svoga brojila na besplatni telefon za kupce 0800-0555, na potrošački telefon distribucijskog područja ili putem internetske stranice www.hep.hr. Očitanja za razgraničenje obračuna poreza mogu se dostavljati do 10. ožujka 2012. godine, kažu u HEP-u.  U Gradskoj plinari Zagreb, koja će očitavati brojila od 1. do 6. ožujka, procjenjuju da će izdaci građana za potrošeni plin i to zbog poreznih promjena biti veći za oko 1,6 posto. Osim PDV-a, svi ostali parametri cijene plina, među kojima i marža, ostaju isti, kaže glasnogovornik Gradske plinare Davor Šestan. Kućanstva koja plinom opskrbljuje Gradska plinara Zagreb do sada su prostorni metar prirodnog plina, s PDV-om, plaćali 2,941 kunu, a od 1. ožujka ta će cijena iznositi 2,989 kuna po kubiku.

Prema izračunima stručnjaka, koje prenose neki mediji, cijene derivata bi zbog višeg PDV-a od 1. ožujka mogle porasti od 10 do 18 lipa po litri, a prognoziraju da bi u redovnoj korekciji u utorak, 7. ožujka, ponovno mogle rasti zbog rasta cijena derivata na mediteranskom tržištu. Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da su marže na naftne derivate tolike da sutra ne očekuje novo poskupljenje derivata zbog povećanja PDV-a. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox