Napadi u Parizu ubrzat će slabljenje eura

Strah da će teroristički napadi u Parizu uzrokovati paniku na financijskim tržištima nije se pokazao opravdanim. Tečaj eura u odnosu na američki dolar nije značajnije pao i trenutno se nalazi samo 0,20% ispod razine na kojoj je bio u petak navečer, a francuski dionički indeks CAC je nakon početnog pada od 3% izgubio svu izbubljenu vrijednost i trenutno se nalazi 0,30% iznad razine na kojoj je bio u petak.

To je uobičajena reakcija investitora na financijskim tržištima koji i inače u sličnim situacijama smatraju da će negativni učinak biti kratkotrajan te se fokusiraju na druge događaje. No Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi ovoga puta ipak moglo doći do dugotrajnijih posljedica. Naime, potrošnja u Francuskoj koja je drugo najveće gospodarstvo eurozone će vjerojatno pasti u ovom mjesecu jer su mnoge trgovine i restorani u Parizu tijekom vikenda bili zatvoreni a vjerojatno ni građanima ni u ostalim gradovima trenutno nije do šopinga.

Osim toga, u idućim će mjesecima vjerojatno doći do pada broja turista koji posjećuju Francusku kojoj turizam čini značajnih 7,5% BDP-a. Sve će to utjecati na pogoršavanje gospodarske situacije u Francuskoj što može utjecati na ukupno stanje u eurozoni koje je ionako loše. Po zadnjim podacima, stope gospodarskog rasta i inflacije na razini cijele eurozone ponovno bile ispod očekivanja na temelju čega bi se Europska centralna banka mogla odlučiti na dodatno labavljenje monetarne politike.

Ukoliko se to dogodi na idućem sastanku koji se održava 3. prosinca, tečaj eura će gotovo sigurno nastaviti slabiti i postoji realna mogućnost da u roku nekoliko mjeseci euro postane slabiji od američkog dolara. U prilog takvom razvoju situacije idu i odlični podaci sa američkog tržišta rada koji pogoduju jačanju dolara. Naime, u listopadu je u SAD-u otvoreno čak 90 tisuća radnih mjesta više nego je očekivano na temelju čega sve više investitora smatra da bi američka centralna banka u prosincu mogla početi dizati kamatne stope. U ovom tjednu će biti objavljeno mnogo važnih ekonomskih podataka koji bi, ukoliko budu drugačiji od očekivanja, mogu pojačati kretanja cijena na svim financijskim tržištima. (Za Admiral Markets, Josip Kokanović, mag, oecc, analitičar) PS/S.P.

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox