Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu

Nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojega se u objedinjenom postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi Hypo te za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskoga MOL-a, dnevnik.hr

Među novim svjedocima u sudnici zagrebačkog županijskog suda pozvani su Branko Horaček, bivši ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, i odvjetnik Zoran Marković, koji je na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog sumnje da je s bivšim menadžerima Podravke i njihovim poslovnim partnerima oštetio koprivničku prehrambenu tvrtku.

Branko Horvaček, bivši ravnatelj uprave za energetiku posvjedočio je da je na poziv Damira Polančeca sudjelovao na  nekoliko sastanaka vezanih uz izdvajanje plinskog biznisa iz Ine, ali i izdvajanja podzemnog skladišta plina. Izjavio je kako mu nije rečeno da je dogovor s MOL-om oko izdvajanja plinskog poslovanja već postignut. Nakon što mu je predočen iskaz s ispitivanja u USKOK-u, na kojem je rekao suprotno, odgovara da je današnje svjedočenje točno, ali da je tada Polančec rekao da ukoliko se pregovorima ne osiguraju povoljni uvjeti za normalno poslovanje novoosnovane tvrtke  Prirodni plin, da do izdvajanja neće doći. Plinski biznis se izdvajao iz Ine zbog stvaranja gubitaka.

Horaček je rekao i da je sve sastanke vodio Damir Polančec, a s MOL-ove strane Zsolt Hernady i drugi mađarski čelnici. U svjedočenju Horaček je istaknuo da je po pitanju izdvajanja plinskog biznisa sastavljeno 7 ugovora koji pobliže definiraju uvjete. Polančec ga je navodno izvijestio da mora ispregovarati što bolje, a on sam smatra kako je u tome i uspio, ali mu nije poznato zašto ugovor nije potpisan. Stručni tim čiji je on član bio radio je projekcije budućih poslovanja tvrtke Prirodni plin. Kaže kako za vrijeme pregovora nikada nitko na njega nije vršio pritiske, niti nametao gotova rješenja kako bi se ispregovarali najbolji uvjeti s Mađarima.

Sutra bi na sudu trebala svjedočiti bivša ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja Olgica Spevec, a početkom ožujka u sudnici bi se trebali pojaviti negdašnji Sanaderov suradnik, bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši direktor austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer, vlasnik Diokija Robert Ježić te bivši ministar financija Ivan Šuker. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr
Foto: 
Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox