Neke se stvari ne mijenjaju: Najveća "banka" u Italiji je - mafija

Organizirani kriminal stegnuo je svoj obruč oko talijanskog gospodarstva pogođenog krizom pretvorivši mafiju u najveću "banku" u zemlji i sisajući život iz tisuća malih tvrtki.

Kamatarenje kriminalnih skupina postalo je "nacionalna pošast", stoji u izvješću skupine za borbu protiv organiziranog kriminala SOS Impresa. Vrijednost poslova organiziranog kriminala godišnje iznosi 140 milijardi eura, uz profit od više od 100 milijardi eura, stoji u izvješću. S likvidnošću od 65 milijardi dolara, mafija je postala prva talijanska banka, navodi se u priopćenju skupine koja je osnovana u Palermu prije deset godina iz protesta prema "reketarenju" malih tvrtki.

Organizirane kriminalne skupine kao što su Cosa Nostra, napuljska Camorra ili kalabrijska 'Ndrangheta već dugo drže omču oko talijanskog gospodarstva, ostvarajući profit čija vrijednost odgovara sedam posto nacionalnog dohotka.

Kamatarenje je postalo vrlo sofisticiran i izdašan izvor prihoda, zajedno s krijumčarenjem, švercom oružja, prostitucijom, klađenjem i reketarenjem, navodi se u izvješću SOS Imprese.

Ta skupina procjenjuje da je novac od kamatara posudilo 200.000 tvrtki, a da su kao rezultat toga izgubljene tisuće radnih mijesta. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox