Nestaju kolektivni ugovori u javnim poduzećima?

Nove uprave javnih poduzeća sve češće spominju izmjene ugovorenih radničkih prava, a iz Fine su sindikatu poslali službenu obavijest o otkazivanju kolektivnog ugovora što prema nekim najavama čeka još neka javna poduzeća, piše novilist.hr

Radnici zaposleni u javnim poduzećima, odnosno njihovi sindikalni predstavnici, uskoro bi mogli krenuti u borbu za očuvanje kolektivnih ugovora. Naime, nove uprave u javnim poduzećima sve češće govore o potrebi korekcije ugovorenih radničkih prava, a za sada su se jedino u Fini odvažili sindikatu poslati i službenu obavijest o otkazivanju kolektivnog ugovora.Tako je Fina odredila datum otkazivanja ugovora za 24. srpnja. Računa se kako će se do konca mjeseca lipnja donijeti Zakon o reprezentativnosti koji će izmijeniti Zakon o radu, čime bi se otvorila mogućnost upravama javnih poduzeća da se sukobe sa sindikatima oko kolektivnih ugovora.

Jasno je kako je riječ o političkoj odluci. Najava otkazivanja Kolektivnog ugovora obrazložena nam je riječima da se on treba prilagoditi ekonomskom i društvenom stanju. To je politička odluka, politički pritisak, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i predsjednik Sindikata Solidarnost u Fini, Krešimir Sever.

Podsjetimo kako zadnjih 12 godina plaće u tom poduzeću nisu rasle jer se čekala stabilizacija, a prije dvije godine poduzeće je zbrinulo višak radnika. Sever ističe kako su plaće u Fini nešto manje od prosjeka države. Nas ne dira produžena primjena, a uprava će na sudu trebati dokazati da su ekonomske prilike zbog kojih se otkazuje ugovor promijenjene, jer Fina stoji bolje nego lani ili prije dvije godine, naglašava Sever i dodaje kako je sindikalni štrajkački fond u Fini 'izuzetno pun'.

Otkazivanje kolektivnog ugovora najavljeno je i u Hrvatskim šumama i to ranije usmenim putem. Slična praksa odigrala se i u Hrvatskim željeznicama, gdje su ovaj mjesec plaće u nekim dijelovima društva isplaćene sa zakašnjenjem. (HT)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox