Neuspjeh nastojanja Europske unije u Općoj skupštini UN-a

Europska unija u utorak je pretrpjela poraz u svom nastojanju da Opća skupština UN-a omogući njezinom predsjedniku Hermanu Van Rompuyu i visokoj predstavnici za vanjsku politiku Catherine Ashton, da govore u ime 27-članog bloka.

 

Nakon duge rasprave, 192 članica UN-a odlučilo je sa 76 glasova za, 71 protiv i 26 suzdržanih da odgode razmatranje rezolucije koju je predložila EU. Dokumentom bi se ovlastili novi čelnici EU-a da govore u ime Unije, počev od 65. zasjedanje Opće skupštine UN-a na otvaranju rasprave u utorak poslijepodne.

Predložena rezolucija EU-a bio je posljednji predmet na dnevnom redu 64. zasjedanju Opće skupštine, a to će se pitanje ponovno otvoriti tijekom 65. zasjedanja, koje će trajati do rujna 2011.

Belgijski veleposlanik pri UN-u Jan Grauls zatražio je prihvaćanje rezolucije, rekavši da bi skupština trebala odgovoriti pozitivno na Lisabonski ugovor, koji je stupio na snagu u prosincu 2009. s ciljem da Uniji osigurava veći utjecaj u svjetskim poslovima.

No karipske, afričke i neke druge zemlje, uključujući Iran i Venezuelu, prigovorile su prijedlogu rezolucije, navodeći kako bi to moglo dati Europskoj uniji veću težinu u Općoj skupštini, dok njihove regionalne skupine ne bi imale sličnu zastupljenost. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox