Njemačka prvi put prodaje obveznice uz kupon od nula posto

Njemačka namjerava na današnjoj aukciji 2-godišnjih obveznica prvi put ponuditi obveznice uz kuponsku kamatnu stopu od nula posto, budući da ulagači zbog zabrinutosti oko potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone utočište traže u sigurnijoj imovini, prenose europski mediji.

Berlin će tako danas ponuditi na prodaju 2-godišnje državne obveznice u iznosu do pet milijardi eura, uz nezapamćeno nisku kuponsku kamatu od nula posto, prema podacima njemačke središnje banke Bundesbank, piše u utorak londonski financijski dnevnik Financial Times (FT). Usporedbe radi, na prijašnjoj aukciji 2-godišnjih obveznica, održanoj 18. travnja, kuponska kamatna stopa iznosila je 0,25 posto, dodaje FT.

Bojazni u vezi budućnosti Grčke u zoni primjene jedinstvene europske valute, koja se našla pod znakom pitanja nakon što su izbori početkom svibnja rezultirali snažnom podrškom strankama koje se protive uvjetima međunarodnih paketa pomoći, potaknuli su ulagače na globalnoj razini da utočište pronađu u sigurnijoj imovini. Najveće koristi od toga ostvarile su državne obveznice Njemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Japana, piše londonski financijski dnevnik.

Pritom su prinosi na njemačke 2-godišnje obveznice niži od onih na odgovarajuće japanske i iznose 0,06 posto. Prinosi na 10-godišnje njemačke obveznice iznose 1,48 posto, navodi FT. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox