Njemačke tvrtke traže 15 mlrd. eura zbog odustajanja od atomske energije

Njemačke energetske tvrtke tuže vladu i traže 15 milijardi eura odštete zbog odustajanja od atomske energije, izvijestio je u srijedu dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Samo najveći dobavljač energije E.ON traži najmanje osam milijardi eura odštete, piše FAZ, ne navodeći izvor informacije.

Nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani u Fukushimi njemačka vlada odlučila je postupno odustati od upotrebe atomske energije u proizvodnji električne struje, prisiljavajući proizvođače na zatvaranje unosnih velikih elektrana. Istodobno je uveden porez na nuklearno gorivo u razdoblju do zatvaranja svih nuklearki.

E.ON i njegov konkurent RWE već su se žalili ustavnom sudu na tu odluku, tvrdeći da se njome krše prava iz domene vlasništva budući da moraju zatvoriti elektrane prije no što su planirali.

U E.ON-u ističu da predmet žalbe nije odustajanje od atomske energije samo po sebi već izostanak nadoknade poduzećima na koja odgovarajuća odluka utječe. Zbog zatvaranja nuklearki oba su poduzeća zabilježila oštar pad dobiti. (Hina/jk)

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox