Njuškalo: Cijene nekretnina u Hrvatskoj u prosincu

Prema završnom, godišnjem, istraživanju Njuškala na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina, iste su u 2018. godini bilježile srelovit rast. Cijene stanova u Republici Hrvatskoj prošle godine su rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kuća bilježile rast od 4 i pol posto. Pogledamo li posljednje dvije godine, 2017. i 2018., možemo uočiti da su cijene stanova rasle za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio više od 7 posto.


Godišnji indeks cijena kvadrata stanova u Hrvatskoj

Godišnji rast broja posjeta unutar Njuškalove kategorije Nekretnine sve je izraženiji. Tako je u 2018. godini zabilježeno čak 11 posto više posjeta u odnosu na 2017. godinu, a usporedimo li prošlu godinu sa 2016. zabilježen je rast posjeta od preko 20 posto. Prisutan je trend rasta broja posjeta iz inozemstva i u prošloj godini udio stranih posjetitelja unutar kategorije Nekretnine bio je preko 12 posto. Najviše je posjeta iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije.

Sve ovo ukazuje na sve veći interes za nekretninama, a posljedično tome i više cijene nekretnina. U Gradu Zagrebu cijene stanova u prošloj godini bilježile su rast od 10 posto, dok su cijene kuća više za 2 i pol posto. U ovom trenutku prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.961 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1.296 eura.

Cijene stanova u Republici Hrvatskoj u većim hrvatskim gradovima (EUR/m2)

Najveći rast cijena stanova u prošloj godini zabilježen je u Dubrovniku, gdje prosječna tražena cijena iznosi 3.773 eura i viša je za preko 16 posto u odnosu na 2017. godinu. Visok godišnji rast cijena prisutan je i u Krapini. Tamo prosječna tražena cijena po kvadratu stana iznosi 1.068 eura, i za gotovo 13 posto je viša u odnosu na godinu prije. Generalno, možemo zaključiti da su cijene stanova najviše rasle u gradovima na obali, u Zagrebu i okolnim gradovima. U Samoboru su cijene stanova porasle za 12 psoto, dok je u Karlovcu taj skok nešto manje izražen, „tek“ 8 posto. Pogledamo li veće gradove na obali, u Splitu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2.792 eura, što je više za 11 posto u odnosu na isti mjesec 2017. godine. U Zadru je rast cijena još izraženiji, gotovo 13 posto, te je u ovom trenutku prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo 2.116 eura. Rijeka bilježi nešto manji skok, „tek“ 4 posto, i trenutno se prosječne cijene kvadrata stanova tamo kreću nešto više od 1.520 eura.

Iako su donedavno prosječne cijene stanova u većim gradovima na istoku Hrvatske stagnirale ili bilježile pad, kraj godine je donio i tamo rast cijena. Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 963 eura, i za 4 posto je viša u odnosu na 2017. godinu. Slavonski Brod bilježi rast cijena stanova za 2 posto. Tamo je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 802 eura.

Cijene kuća u Republici Hrvatskoj u većim hrvatskim gradovima (EUR/m2)

Dubrovnik je na uvjerljivom prvom mjestu kada pogledamo i prosječne cijene kvadrata kuća. Tamo ćete za kvadrat kuće s dvorištem u prosjeku morati izdvojiti 4.623 eura, što je za gotovo 5 posto više nego prije godinu dana. Na drugom mjestu po prosječnim cijenama kvadrata kuća nalazi se Split, gdje ćete za kvadrat kuće morati platiti prosječno 3.029 eura. Najpovoljnije cijene kuća su u gradovima na istoku Hrvatske, pa je tako u Požegi prosječna cijena kvadrata kuća 510 eura, dok je u Slavonskom Brodu ona 637 eura. (G.G.)

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox