Nova oznaka kvalitete domaćih hotela rezervirana je za najboljih 5%

Hrvatski hoteli koji sustavno ulažu i upravljaju kvalitetom želeći biti bolji od prosjeka, slijedom novodonesenog Pravilnika za dodjelu oznake kvalitete ugostiteljskog objekta - vrste hotel ili Q Pravilnika Ministarstva turizma, uskoro će moći zatražiti i dobiti Q (quality) oznaku ako za to zadovolje prilično stroge kriterije ocjenjivanja koje će provoditi Ministarstvo turizma.

Pravilnik je, kako je na današnjoj konferenciji za medije, kazao ministar turizma Veljko Ostojić, izrađen u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i strukovnim udrugama s ciljem davanja podrške te svojevrsnog nagrađivanja i promoviranja kvalitetnih hotela. Pravilnik će biti operativan kroz nekoliko dana po objavi u Narodnim novinama, kada se zainteresirani mogu početi javljati za tu oznaku.

Označivši kvalitetu jednim od ključnih pitanja konkurentnosti hrvatskog turizma i nečim što Hrvatskoj zaista treba, ministar je kazao i da nije ambicija da oznaku Q dobije prevelik broj hotela nego samo oni koji se ističu kvalitetom.

Ciljna skupina stoga je oko 5 posto od ukupnih 616 hotela koliko ih je u Hrvatskoj s rješenjem Ministarstva, pri čemu je mogu zatražiti hoteli s tri, četiri i pet zvjezdica.

Pojačanje dosadašnjoj kategorizaciji

To je ujedno dodatak i tržišno pojačanje njihovoj postojećoj kategorizaciji, koja prema postojećem Pravilniku propisuje samo minimalne tehničke uvjete za određenu kategoriju, ali ne i detalje ponude i usluge što u nekim hotelima znatno odskače od kategorije koju imaju, kazao je predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu (UPUHH) Kristian Šustar.

Naglasio je i da se time stvara ekskluzivni klub hotela u Hrvatskoj, a kako za dobivanje oznake Q treba proći i određenu procjenu, Šustar je tu posebno važnim izdvojio što će se prvi put u Hrvatskoj u vezi kvalitete mjeriti zadovoljstvo i zaposlenih i gostiju te suradnja hotela s destinacijom.

Vjeruje da će se dosta hotelijera javiti za tu oznaku, dodavši da su oni koji će to dobiti već sad iznad prosjeka.

Q oznaku mogu tražiti i mali obiteljski hoteli

S obzirom da oznaku Q mogu tražiti i mali i obiteljski hoteli, predsjednik njihove Nacionalne udruge Šime Klarić smatra kako se definiranjem standarda kvalitete određuje put ka izvrsnosti kojim se trebaju kretati svi hoteli u Hrvatskoj.

Predstavljajući Pravilnik pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić kazao je da traženje oznake Q nije obveza, a onaj tko ju dobije morat će ju potvrđivati svake tri godine. Želi li dobiti oznaku uprava hotela mora dati izjavu kojom potvrđuje strateško opredjeljenje za kvalitetu koju će na terenu testirati Povjerenstvo Ministarstva i tajni gost kojeg će imenovati ministar.

Kramarić je kazao i da je Pravilnik u cijelosti uspješno testiran na hotelima Le Meridien Lav u Podstrani, rovinjskom Monte Muliniju te dubrovačkom Valamar Lacromu koji će slijedom toga, ako zatraže oznaku, imati skraćenu proceduru dobivanja oznaka. (Hina/jh)

 

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox