Novi investicijski ciklus izdavanjem koncesija za turističko zemljište

Predstojećim izdavanjem koncesija za turističko zemljište ove godine u hrvatskom će se turizmu riješiti jedan od najvećih problema zadnjih 20-ak godina te omogućiti novi investicijski ciklus, gradnja novih kapaciteta, povećanje kvalitete te smanjenje sezonalnosti.

Zajednička je to ocjena ministra turizma Damira Bajsa, ravnatelja u Ministarstvu pravosuđa Vanje Bilića, predsjednika Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristijana Šustara i predsjednika Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Veljka Ostojića iznesena na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma. Koncesije za turističko zemljište izdavat će se temeljem prošle godine donesenog zakona i tri prateće uredbe te podnesenih zahtjeva kampovima, hotelima i turističkim naseljima pri čijoj privatizaciji okolno zemljište nije procijenjeno niti je ušlo u njihov temljeni kapital. To znači da je zadnjih gotovo 20 godina to zemljište, a kako je kazao Bajs, riječ je o oko 100 milijuna četvornih metara, bilo korišteno besplatno ili se zbog nedefiniranog vlasničkog statusa nije ni koristilo. Rok za predaju zahtjeva za koncesije istekao je 1. veljače, a trenutno se radi na njihovoj obradi.

Za koncesije za zemljište u kampovima Ministarstvu turizma, koje će ih i riješavati, stigla su 93 zahtjeva, dok se još ne zna točan broj hotela koji su podnijeli zahtjeve za turističko zemljište oko tih i drugih turističkih objekata. Zahtjeve hotela u većini će rješavati općine i gradovi, pri čemu se ne očekuju veći problemi pa ministar i ostali vjeruju da će se prve koncesije početi izdavati pred ljeto ove godine. Ministar Bajs je dodao da s obzirom na odgodu plaćanja u prvoj godini, prvi bi se prihod u državnom i lokalnim proračunima od koncesijskih naknada mogao vidjeti tek 2012., a prve grube procjene kažu da bi to moglo biti oko 300 milijuna kuna godišnje. Važnim je istaknuo i da će se 60 posto novca od tih naknada usmjeriti u državni proračun odnosno u posebni namjenski fond za razvoj turizma, na čijem se osnivanju radi, dok će preostalih 40 posto ići u proračune lokalne samouprave.

Ostojić iz KUH-a napomenuo je pak da u svemu ima još niz otvorenih pitanja koje treba usput riješiti, kao što je osnivanje suvlasničke zajednice te da zakonski određeni najdulji rok za koncesije do 50 godina i stvarno bude dan, posebno kampovima kojima je zemljišta u funkciji ostvarivanja prihoda. Za cijene koncesija kazao je da su relativno pogođene, a malo previsoke za kampove. Na novinarski upit o investicijskom projektu Brijuni Rivijera ministar Bajs je kazao kako je to vrlo zanimljiv projekt za Hrvatsku i Istru, čije je pokretanje omogućilo što je u zadnje dvije godine puno napora na lokalnoj i državnoj razini učinjeno u rješavanju imovinsko-pravnih i drugih problema. I tu će se ići na model davanja koncesije, za što će se natječaj objaviti uskoro, kazao je Bajs. (Hina/mš)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox