Novozelanđani na biralištima, ne očekuju se promjene

Prvi od oko 3,2 milijuna novozelandskih birača počeli su u subotu ujutro po mjesnom vremenu izlaziti na parlamentarne izbore na kojima bi vladajuća Nacionalna stranka (NP, desni centar) trebala dobiti većinu što bi premijeru Johnu Keyu trebalo dati odriješene ruke za provedbu gospodarskih i socijalnih reforma.

 

Novim Zelandom od 1996. godine, kada je uveden proporcionalni birački sustav, vladaju koalicije. Zadnje ankete predviđaju uvjerljivu pobjedu NP-a s 51,5 posto glasova. U parlamentu od 122 mjesta NP sada ima 58 mjesta. Laburisti (lijevi centar), koje vodi Phil Goff, trebali bi dobiti 26,7 posto glasova.

Dosad je Keyeva stranka vladala uz potporu triju manjih parlamentarnih stranaka. Key je izjavio da računa na njihovu potporu u slučaju da ne uspije sam sastaviti vladu. U proteklom mandatu vlada se borila s padom gospodarskog rasta, s posljedicama dva razorna potresa i nesrećom u rudniku ugljena u kojoj je poginulo 29 osoba.

Novi Zeland, otočje s 4,4 milijuna stanovnika prolazi gospodarski teško razdoblje. Rast je usporio na 1,5 posto, inflacija je najveća od 90-ih, proračunski deficit je golem, piše agencija AFP. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox