Obrana: Sanader je bio pukovnik i borio se za Hrvatsku

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera izvijestila je da je Sanader na sudu "s gnušanjem" odbacio USKOK-ovu optužbu da je ratni profiter.

S gnušanjem je odbacio tvrdnju tužiteljstva da bi bio ratni profiter, jer se on u to vrijeme borio za Hrvatsku i imao je čin pukovnika, kazao je izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović, nakon što je optužno vijeće potvrdilo prvu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a. Prodanović je ustvrdio da je tužiteljstvo, "u silnoj želji" da se Sanadera sudi i za djela stara 17 godina koja nije počinio, "posegnulo" za Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u pretvorbi i privatizaciji.

U situaciji kada banka dolazi na nepostojeće bankarsko tržište i kada daje povoljan kredit kojeg nitko drugi neće dati, onda se njoj treba isplatiti provizija, a ne bi ona trebala davati proviziju, smatra Prodanović.

USKOK izašao iz svojih zakonskih ovlasti

Članica odvjetničkog tima Jadranka Sloković kazala je da bi se pripremno ročište u "aferi Hypo" trebalo zakazati u naredna dva tjedno, no ustvrdila je i da je USKOK u ovoj istrazi izašao iz svojih zakonskih ovlasti.

Imali smo situaciju da su se u spisu pojavili iskazi svjedoka koji tokom istrage uopće nisu bili saslušavani nego je njih USKOK ispitao nakon dovršetka istrage. To nam govori da ćemo imati vrlo težak posao i ne znam imamo li sve garancije za pravično suđenje, kazala je. Dodala je da obrana, osim USKOK-a, "protiv sebe" ima i medije koji objavljuju i neke dokazne materijale koje branitelji "uopće nemaju u posjedu".

Upitani o Sanaderovu zdravstvenom stanju njegovi odvjetnici kazali su da zbog boli u nozi i dalje ne može hodati bez štaka. Najvjerojatnije je riječ o zanemarenoj povredi koja se razvila u upalu i "načela" ligamente, kazali su. Štaku u Sanaderovoj ruci primjetili su i novinari koji su ga uočili dok je iz sudnice, u kojoj je održano dvosatno ročište, u pratnji pravosudnih policajaca odveden u tzv. pritvorsku jedinicu iz koje je vraćen u Remetinec, gdje je zatvoren od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox