Odgovor SSSH na poskupljenje kruha: To je novi udar na siromašne

Savez samostalnih sindikata Hrvatske odgovorio je na jučerašnju najavu poskupljenja kruha. Prenosimo njihov komentar u cijelosti.

 

Vlada šuti, zaokupljena vjerojatno (ne)dolaskom Ive Sanadera na zastupničko mjesto u Hrvatski sabor, a sindikati ukazuju i upozoravaju -poskupljenje kruha do šest posto novi je udar na dvadesetak posto siromašnih građana Hrvatske, ali i na ostale koji se približavaju rubu siromaštva! Nakon ovoga očekuju  se nova  poskupljenja. Pekari poskupljenje opravdavaju visokim cijenama brašna i plina, koji su ključni u proizvodnji kruha, što opravdava i  Udruženje mlinsko-pekarske industrije. A zašto je šutjelo, zajedno sa resornim ministarstvom, ako  je točno da je brašno u samo mjesec dana poskupjelo 40 posto? I čime se tako drastično povećanje cijena opravdava?  Jesu li istodobno odgovarajuće rasle i plaće zaposlenih i naknade nezaposlenih???
Dakle, uskoro se mogu očekivati i „nove“ cijene ulja, šećera, mlijeka, sira, „grincajga“, zatim  vode, struje, grijanja... Samo zato, jer  nema alternative tržišnom formiranju cijena energenata i kao „ne može se socijalna politika voditi putem niskih cijena plina, električne energije…“. Mnogo je  opravdanja za neopravdane  postupke. SSSH je i ranije ukazivao i ponovno naglašava kako su u tržišne cijene svega i svačega uključeni  pogodovanja, nesposobnosti, neznanje – riječju neracionalnosti. Na potrošaču je  - da plati! Bez obzira na posljedice po svoj životni standard.
Stoga SSSH traži  podizanje minimalne plaće i znatno podizanje iznosa neoporezivog dijela plaće,  prije nego što  val novih poskupljenja u cijelosti „potopi“ radničke plaće - naglašava Mladen Novosel, v. d. predsjednika SSSH.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox