Oko 70% Hrvata posjeduje računalo, a na internetu najviše Zagrepčani

Na kraju godine može se slobodno zaključiti da je informacijska i komunikacijska tehnologija zastupljena u oko 70% kućanstava Hrvatske jer oko dvije trećine građana starijih od 15 godina koristi Internet.

Kada se promatra  samo kućanstva s računalom tada se dobiva da se klasično stolno računalo nalazi se u 77% tih kućanstava i to najviše u sjevernoj Hrvatskoj i Istri - preko 80%, a laptop ima  oko 43% kućanstava i očekivano najviše u  Zagrebu - preko 50% kućanstava opremljenih s računalom. Za pristupanje Internetu u zadnjih 6 mjeseci 64% koristi  DSL/ADSL/VDSL. Bežični pristup internetu koristi oko 18%. Ipak, oko 10% koristi još uvijek dial-up modem ali sve se više koristi i mobilni telefon i kablovski sistemi.Kad se promatra o spolu koji više koristi internet muškarci su u maloj prednosti sa 65%, a žene 62%. 

Češće korištenja Interneta na poslu zapaženo je u Zagrebu s 15%, te kod osoba s visokom stručnom spremom 24%. Korištenje stolnog računala nešto je više prisutno u dobnoj skupini starijoj od 35 godine 82 ili više posto, dok prijenosno računalo iznad prosjeka koristi dobna skupina od 15 do 34 godine, oko 50 ili više posto. Pristup putem mobilnog telefona također je više zastupljen kod mladih korisnika u dobi od 15 do 24 godine - oko 37 %, a gotovo i ne postoji kod osoba preko 65 godina starosti.

Na internetu najviše Zagrepčani 

Višekratno dnevno korištenje Interneta najviše je zastupljeno god najmlađih 15 do 24 godina – 76%, te u Zagrebu s okolicom  i Dalmaciji po oko 60%, a najmanje kod osoba preko 55 godina. Po velikom intenzitetu tjednog korištenja ističu se ispitanicu u Zagrebu  te mladi između 15 i 24 godine. Početnicima u korištenju Interneta, više od prosjeka,  smatraju se korisnici u sjevernoj Hrvatskoj, te stariji od 45 godina. Suprotno, građani Zagreba se nešto više smatraju vrlo dobrim poznavaocima/ekspertom (oko 38%), dok mladi od 15 do 24 godine u preko 50% slučajeva smatraju da su vrlo dobri poznavaoci kad se radi o Internetu ili su čak eksperti.

Slavonci se najviše informiraju preko interneta

Aktivnost uz slanje i primanje elektronske pošte općenito je najviše  prisutna a posebno kod korisnika u Zagrebu, kod dobne skupine od 15 do 34 godine, te osoba s visokim obrazovanjem, a  najmanje u Slavoniji te kod dobne skupine preko 65 godina. U informiranju putem Interneta  predvodi  Slavonija, Istra i Dalmacija, te osobe između 25 i 34 godine. Za traženje informacija o proizvodima i uslugama  putem Interneta najviše su se izjasnili  građani Slavonije te osobe između 15 i 34 godine. Društvene mreže nalazi se na visokom četvrtom mjestu među svrhama korištenja Interneta . U njihovom korištenju predvode mladi 15 do 24 godina s preko 90%, a slabije su zastupljene starije osobe. Među poslužiteljima Internet usluga najviše je zastupljen T-Com s preko 60%. (PS/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox