OLAF pomaže zaustaviti promet više od 430 milijuna ilegalnih cigareta

2021. godine, operacije diljem svijeta koje uključuju Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) rezultiralo je zapljenom stotina milijuna ilegalnih cigareta. OLAF-ovi istražitelji su također bili zauzeti traganjem za duhanom koji se koristio u nedopuštenoj proizvodnji cigareta i krivotvorenog ili krijumčarenog duhana za vodene lule.

OLAF je sudjelovao u nizu operacija u suradnji s nacionalnim i međunarodnim carinama i agencije za provođenje zakona za borbu protiv krijumčarenja cigareta i duhana. Ove operacije dovele su do zapljene 93 milijuna cigareta prokrijumčarenih u EU, te do 253 milijuna cigareta zaplijenjenih izvan svojih granica.

OLAF-ov rad također je rezultirao zapljenom 91 milijuna cigareta ilegalno proizvedenih na mjestima diljem EU-a,  što je dovelo do ukupne zapljene 437 milijuna ilegalnih cigareta. Informacije koje je otkrio OLAF pomogle su dovesti do zapljene 372 tone sirovog duhana, koje su bile namijenjene nedozvoljenoj proizvodnji cigareta.

U 2021. OLAF je nastavio biti aktivan na sprječavanju krijumčarenja duhana za vodene lule, što je trend u nastajanju koje je OLAF otkrio prije nekoliko godina. OLAF je uspio identificirati sumnjive pošiljke za preko 60 tona duhana za vodene lule.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Ove su zapljene spasile države članice EU-a od otprilike 90 milijuna eura izgubljenog prihoda, a mi smo pomogli u borbi protiv kriminalnih skupina koji stoje iza ovog ilegalnog poslovanja. Krijumčari koriste razne trikove i sheme i oni su prilagodili svoj poslovni model pandemiji i strožim kontrolama u EU-u granice. Zato smo tako ponosni što radimo zajedno sa svim našim brojnim partnerima. Ovo je najbolji način za postizanje konkretnih rezultata.”

Borba protiv krijumčarenja duhana središnji je dio OLAF-ovih istražnih aktivnosti. OLAF identificira i prati kamione i/ili kontejnere natovarene cigaretama koji su pogrešno deklarirani kao ostale robe na granicama EU. OLAF razmjenjuje obavještajne podatke i informacije u stvarnom vremenu s državama članicama EU-a i trećim zemljama, te ako postoje jasni dokazi da su pošiljke namijenjene EU tržištu krijumčarenja, nacionalna tijela su spremna i u stanju uskočiti i zaustaviti ih.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox