Ostojić ima strategiju kako dovesti više Britanaca

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Strategija hrvatskog turizma na britanskom tržištu više nisu velike brojke i niske cijene nego turizam posebnih interesa, povećanje avio letova prema Hrvatskoj i broja odredišta koja će posjećivati britanski turisti te širenje sezone, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na turističkom sajmu WTM u Londonu. 

Na konferenciji, koja je okupila više od 50 britanskih i drugih stranih novinara, objavljeno je i da je Hrvatska prema mišljenju britanskih turističkih profesionalaca najbolja nadolazeća destinacija za kratka putovanja iz Britanije, za što je ministru Ostojiću uručena i nagrada "Travel Agent Choice Awards 2012" koju dodjeljuje britanski izdavač BMI Publishing Ltd. Najavljujući novosti u hrvatskom turizmu za iduću godinu Ostojić je uz ostalo spomenuo predstojeće smanjenje stope PDV-a za turizam, kao i već aktualnu nultu stopu za reinvestiranje dobiti, što bi uz ostalo trebalo pridonijeti povećanju investicija u sektoru te zaposlenosti.

Britansko je tržište ocijenio važnim za hrvatski turizam naglašavajući da su ove godine dolasci i noćenja britanskih turista porasli za više od po 20 posto u odnosu na lani. Iduće bi se godine taj rast mogao nastaviti, za 5 do 10 posto, s obzirom na najave touroperatora, povećanje broja letova niskotarifnih zračnih prijevoznika, ali i British Airwaysa koji već od 9. prosinca ove godine pokreće cjelogodišnju liniju London-Zagreb.

Sve više Britanaca želi u Hrvatsku na odmor 

Nova direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić, koja je zadnjih pet godina bila direktorica HTZ-ovog predstavništva u Londonu, smatra da Hrvatska ima dobre osnove za porast prometa iz Velike Britanije. To je potpomognuto i relativnim oporavkom Velike Britanije od krize te ponovnim blagim porastom putovanja britanskih turista u svijet ove godine i to na 60 milijuna putovanja na što potroše oko 35 milijardi funti.

Uz to je prisutno i sve veće zanimanje Britanaca za cijelu Hrvatsku, pri čemu im je najvažnije ponuditi kvalitetan i sadržajan boravak s mnogo motiva za dolazak poput aktivnosti temeljenih na kulturnoj i prirodnoj baštini, sportu i enogastronomiji. Treba poboljšati i sadržaje i komunikaciju o tim sadržajima jer često nema dovoljno informacija o tome što se sve može raditi u Hrvatskoj izvan ljeta, rekla je Matešić.

U sklopu konferencije poznati britanski vinski stručnjak Joe Wadsack održao je prezentaciju (i degustaciju) hrvatskih vina Matoševića, Kozlovića, Krauthackera i Tomića ističući da je Hrvatska izuzetno uzbudljiva vinska destinacija s raznolikim i autohtonim sortama. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox