Ostojić: Zakon o turističkom zemljištu koči investicije

Ministar turizma Veljko Ostojić je u Poreču izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke sezone, kao i očekivanjima za posezonu, napominjući kako će "prema najavama touroperatera i agencija ovo biti jako, jako uspješna posezona".

O aktualnoj redukciji vode u Istri, o čemu će sutra razgovarati u Županiji, ministar turizma je rekao kako se "ovakva situacija više ne bi smjela dogoditi, pogotovo ne u regiji koja čini trećinu hrvatskog turizma".

Ostojić se u Poreču sastao s porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem i predstavnicima turističkog gospodarstva - Lukšić Grupe, Plave lagune i Riviera Adrije.

Istaknuo je kako Istra bilježi 3 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja nego lani, a posebno ga raduje što je 50 posto tog povećanja ostvareno u predsezoni, što znači da Istra iz godine u godinu produžuje turističku sezonu, što nam je i jedan od glavnih ciljeva.

Nakon obilaska nedavno obnovljenog hotela Laguna Parentimum, najveće ovogodišnje investicije Lagune Poreč, ministar Ostojić izrazio je zadovoljstvo obnovljenim hotelom.

Takve investicije trebaju našem turizmu, hoteli koji će biti precizno pozicionirani na tržištu, a čime je podignuta i kvaliteta destinacije, kazao je.

U turizam sljedeće godine do 3 mlrd. kuna investicija

Plava laguna je u obnovu hotela Laguna Parentium uložila 22 milijuna eura, što je druga najveća investicija u hrvatski turizam ove godine, nakon obnove Arenaturistovog hotela Histria i apartmanskog naselja Punta Verudela u Puli. Hotel je prilagođen klijenteli bez djece, nakon obnove ima 4 plus zvjezdicu, a prosječna cijena sobe je 200 eura dnevno.

Ostojić je najavio i kako će se iduće godine u hrvatski turizam investirati između 2,5 do 3 milijarde kuna, od čega 1,5 milijardi putem kredita HBOR-a.

Govoreći o investicijama u kampove, koji puno brže vraćaju uloženo nego čvrsti objekti, ministar je kazao kako će se u njih moći više ulagati nakon izmjena Zakona o turističkom zemljištu, "jer ovakav kakav je danas koči investicije".

Davor Lukšić, predstavnik Lukšić Grupe u Hrvatskoj, najavio je za sljedeću godinu veće ulaganje u njihove turističke kapacitete u Dubrovniku.

Predsjednik Uprave Plave lagune Neven Staver rekao je kako je ta tvrtka ove godine investirala ukupno 220 milijuna kuna, a osim 120 milijuna u obnovu hotela Laguna Parentium, ostatak su utrošili u poboljšanje kvalitete drugih objekata. (Hina/jk)

 

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox