Otkriven razlog zbog kojeg je Ivo Sanader dao ostavku

Objavljivanjem 5 milijuna mailova mailove privatne američke obavještajne agencija Stratfor WikiLeaks je riješio veliku nepoznanicu iz srpnja 2009. Otkriven je razlog zbog kojeg je Ivo Sanader dao ostavku, piše jutarnji.hr

Nakon naprasnog odlaska s vlasti 1. srpnja 2009. svi su se pitali koji je pravi razlog odlaska Ive Sanader. On to nikada nije htio otkriti, a nakon početnih špekuliranja o bolesti, što je Sanader prilikom davanja ostavke odlučno negirao, zapravo nisu postojala niti neka preciznija nagađanja što ga je potaknulo na takav potez. WikiLeaks je počeo objavljivati mailove privatne američke obavještajne agencija Stratfor, a u jednom od mailova navodi se da je Ivo Sanader dao ostavku pod pritiskom organiziranom kriminala. Takvu tvrdnju izrekao je analitičar Marko Papić za svoju središnjicu u SAD-u.

Izvor nam je rekao kako je Ivo Sanader, hrvatski premijer, dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neke dogovore u luci Ploče gdje je Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Upleo se u poslove s kriminalom i oni su mu dali izbor: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Odlučio je slijediti njihove naredbe - navodi se u e-pošti koju je Papić 17. rujna 2009. poslao Eugeneu Chausovskyju iz Stratfora. U nastavku Papić podsjeća da u ranijim porukama i analizama navodio kako „Hrvatskom potpuno vlada organizirani kriminal“ te da je „do vrha puna kriminala“.

U svojim porukama Papić uspoređuje stanje po pitanju organiziranog kriminala u Srbiji i Hrvatskoj: Srbija također ima organizirani kriminal, no nije jak kao u Hrvatskoj zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića što je zemlji dalo povod da očisti veći dio jako moćnog organiziranog kriminala - piše Papić. Kao izvor navedenih informacija Papić navodi švedskog političara dobro povezanog sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i dobrim vezana na Balkanu. Eugene Chausovsky je 2. listopada 2009. odgovorio Papicu pokazujući interes za primljene informacije. Wow, ovo je vrlo interesantna roba... Dio sa Sanaderom je ludilo (iako očekivano) - odgovorio je Chausovsky. (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox