Ovo je poruka koja je prevarila Hitlera i utjecala na ishod 2. svj. rata

Britanska televizijska kuća BBC objavila je reprodukciju pisane poruke koja je prevarila Adolfa Hitlera i utjecala na ishod 2. svjetskog rata. Riječ je o poruci koju je nacistima poslao španjolski biznismen Juan Pujol Garcia u kojeg je Hitler imao povjerenja, a koji je zapravo bio dvostruki agent.

 

Poruku su zapravo napisali britanski stručnjaci koji su uvjerili Hitlera da će se tijekom „Dana D“ savezničke snage iskrcati u Pas de Calaisu, a ne na obali Normadije, što se zapravo dogodilo. Transkript je pronađen desetljećima kasnije u arhivi muzeja Bletchey Park, i BBC ga je sad po prvi puta javno objavio.

Juan Pujol Garcia glumio je nenametljivog španjolskog biznismena imenom Alaric Arabel, a radio je zapravo za britansku tajnu službu pod kodnim imenom Garbo. Kako bi zadobio povjerenje Hitlera, Britanci su mu dozvolili da šalje niz točnih informacija, a sve to mu je zaradilo i njemačko priznanje za zasluge.

U akciji "Fortitude" kojom se trebalo obmanuti protivnika, Pujol je isprva naveo točan datum iskrcavanja, 6. lipnja 1944., ali taman prekasno za njemačku reakciju, a nakon toga je poslao lažnu poruku o selidbi akcije na Calais. Nijemci su to shvatili ozbiljno i tako su savezničke snage stekle veliku prednost, spašeno je mnogo života. (MJ/BBC)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox