Oxford Economics: BAT je najveći strani investitor, u 5 godina osigurao petinu svih stranih ulaganja u Hrvatsku

BAT je najveći strani investitor u Hrvatsku u zadnjih 5 godina, pokazuje studija ugledne analitičke kompanije Oxford Economics, koja je napravila analizu ekonomskog utjecaja BAT-a na hrvatsko gospodarstvo. Nakon BAT-ovog ulaganja od gotovo 4,2 milijarde kuna kada je preuzet TDR, kompanija je u proteklih 5 godina dodatno investirala 490 milijuna kuna i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz. Ukupnih 4,7 milijardi kuna investicija znači da je BAT u razdoblju od 2015. do kraja 2019. godine generirao gotovo 20 posto ukupnih stranih investicija u Hrvatsku.


Iz Oxford Economicsa napominju da BAT svojim operacijama podržava niz domaćih sektora, (direktno) kroz vlastite tvornice u Kanfanaru i Virovitici te maloprodajni lanac iNovine i (indirektno) kroz distribucijsku mrežu, otkup duhana od poljoprivrednika, transport, sve do financijskog i komunalnog sektora i ostalih uslužnih sektora.

Izračunali su da je ukupan doprinos poslovanja BAT-a hrvatskom BDP-u na kraju 2019. dosegnuo 455 milijuna kuna, što je 52 posto veći doprinos nego TDR-ov doprinos 2015. godine. Od toga je izravan doprinos u 2019. dosegnuo 212 milijuna kuna, a više od tri četvrtine tog iznosa generira tvornica u Kanfanaru. Daljnjih 158 milijuna kuna doprinosa BDP-u ostvareno je kroz opskrbni lanac BAT-a, od čega čak 96 milijuna kuna otpada na otkup duhana od domaćih poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Preostalih 85 milijuna kuna rezultat je potrošnje zaposlenika BAT-a i potrošnje BAT-ovih dobavljača.

U proteklih pet godina BAT je povećao broj zaposlenih koje podržava u Hrvatskoj za gotovo 800, odnosno za 48 posto, pa je u 2019. kompanija svojim radom osigurala preko 2.400 radnih mjesta diljem zemlje.

Najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaren je kroz tvornicu u Kanfanaru koja od ulaska BAT-a kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz. U 2019. u Kanfanaru je proizvedeno 18,8 milijardi ekvivalenta cigareta, što je 125 posto više u odnosu na 2015. godinu. Gotovo 87 posto ukupne proizvodnje, u vrijednosti 1,2 milijardi kuna, prošle je godine izvezeno na tržišta ostalih EU članica, što je 214 posto više nego u 2015. godini, stoji u studiji.

BAT svojim poslovanjem generira i značajne proračunske prihode. Samo od trošarina prikupljenih na lokalno proizvedene cigarete državni proračun prikupio je u 2019. godini 2,2 milijarde kuna. To je 1,3 posto svih prihoda državnog proračuna te je iznos veći za gotovo 500 milijuna kuna u odnosu na 2015. Osim trošarina, BAT svojim aktivnostima generira dodatne prihode za državni proračun, a procjena Oxford Economicsa je da je dodatan porezni otisak kompanije u 2019. iznosio 171 milijun kuna. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox