Pervanovo preuzima hrvatskog proizvođača furnira Furnir Otok d.o.o.

Furnir od hrasta je najvažnija sirovina u proizvodnji podova Woodura. Woodura je proizvodni proces patentiran i razvijen od strane sestrinske tvrtke Valinge Innovation AB. Cilj akvizicije je osigurati dovoljne količine visokovrijednog furnira za rastuću proizvodnju novih podnih obloga Woodura.


Furnir Otok d.o.o. je smješten u srcu doline Spačve koja je poznata po visokovrijednoj šumi hrasta.

Furnir Otok je jedna od najmodernijih tvornica furnira u Europi poznata po iznimnoj kvaliteti proizvoda kojim opskrbljuje većinom proizvođače namještaja u Europi. Proizvodnja je otpočela 2011. i trenutno iznosi oko 7.5 milijuna m2 furnira godišnje. Cilj u bliskoj budućnosti je u prvoj fazi podići kapacitet na 15 milijuna kvadrata, a u drugoj fazi investirati u još jednu liniju vertikalnog noža koja će nam omogučiti kapacitet od 20 milijuna m2. Dodatne količine upotrijebiti ćemo u proizvodnji Woodura podova. Također ćemo investirati i u novi pogon spajanja furnira u dimenzijama 2.1 * 2.4 m tehnologijom koja će omogučiti proizvodnju podova Woodura u sofisticiranoj kontinuiranoj preši.

Furnir Otok d.o.o. će se preimenovati u Bjelin Otok d.o.o. i nesmetano nastaviti  opskrbom furnira postojeće partnere.

Furnir Otok također posjeduje iznimno znanje i iskustvo u proizvodnji furnira što će nam omogučiti razvoj i širenje proizvodnje u ostalim našim tvornicama. Pervanova istraživačko-razvojna tvrtka Valinge će proširiti svoje istraživačke aktivnosti na unaprijeđenju posebnih vrsta furnira koji će biti implementirani u proizvodnji novih vrsta podnih obloga.

Cilj Pervanovo grupe je postati najveći proizvođač hrastovog furnira u Europi za primjenu u proizvodnji podova. Furnirom ćemo prvenstveno snabdijevati tvornice Woodure unutar grupe u Švedskoj i Hrvatskoj, ali isto tako dio će biti plasiran i partnerima, nositeljima licenci koji će investirati u proizvodnju Woodure.

“Industrija podnih obloga mora uvesti nove proizvodne procese i za okoliš prihvatljive tehnologije koje koriste manje količine hrasta, a koji postaje sve manje dostupan na tržištu, naravno, zbog svoje biološke ograničenosti ali i povećane potražnje. Od jednake količine hrasta dobivamo 10 puta više podova Woodura nego troslojnog parketa, a 33 puta više od tradicionalnog masivnog parketa. Ovom akvizicijom osigurati će se velike količine visokokvalitetnog furnira koja će biti dovoljna da se zamijeni oko 25% proizvodnje troslojnog parketa u Europi s takozvanim “zelenim eco-friendly” drvenim podovima. Nadamo se da će naša nova tehnologija biti prekretnica koja će potrošačima pružiti velike prednosti u kvaliteti te u isto vrijeme sačuvati hrastove šume i omogučiti industriji drvenih podova da povrati dio izgubljenog tržišta” izjavio je Darko Pervan osnivač, i predsjednik uprave Pervanovo Invest AB sa sjedištem u Švedskoj.

U 2016. Pervanovo je preuzelo tvrtku Tehnodrvo d.o.o. i preimenovalo je u Bjelin d.o.o. s tvornicama u Ogulinu i Bjelovaru. U Ogulinu smo izvršili restrukturiranje poslovanja i proizvodnje te povećali proizvodnju s 400.000 m2 na kapacitet od 2 milijuna kvadrata godišnje. Investirali smo u nove objekte u koje smo smjestili nove proizvodne linije i strojeve te povećali paletu proizvoda i završnih obrada u lakovima, uljima te plasirali novi proizvod troslojni parket takozvani “riblja kost”. Investirali smo također u proširenje industrijskog zemljišta s postojećih 150.000 m2 na 470.000 m2 gdje će biti smještena najveća tvornica podnih obloga Woodura, a koji radovi su već u tijeku.

U Bjelovaru će nova tvornica biti završena do kraja ove godine i biti će instalirana nova oprema za proizvodnju gornjeg sloja troslojnog parketa, lamele baziranog na tehnologiji svježeg rezanja. Hrastove lamele su namijenjene za vlastitu proizvodnju parketa u Ogulinu ali također i za renomirane proizvođače parketa u Europi. Također ćemo investirati u pogone masivnih ljepljenih ploča i briketa.

Tvornice u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku će također biti komplementarne, a proizvodnjom parketa, lamela za troslojni parket, peleta, briketa, masivnih ploča te furnira za podove i namještaj, dobit ćemo najveći stupanj iskorištenja sirovine hrasta.

Akvizicijom tvornice Furnir Otok, Pervanovo grupa dobiva pouzdanog partnera u razvoju svoje linije inovativnih podnih obloga. Tvrtka Furnir Otok je primjer uspješnog greenfield ulaganja u proizvodnju drvnih proizvoda. Osnovana je 2006. godine i u slijedećim godinama brižno planirana, projektirana i izvedena te je jedna od najsuvremenijih tvornica rezanog furnira u Europi. Također zaželio bi dobrodošlicu novim vlasnicima, zahvalio se svim djelatnicima na dosadašnjoj suradnji i trudu, a sa sigurnošću mogu reći da će sinergija svih tvrtki u sastavu Pervanovo grupe dati Furnir Otoku priliku za veći rast i snažnije pozicioniranje na tržištu“ Dodao je Jozo Jović osnivač i dosadašnji vlasnik Furnir Otok d.o.o.

U švedskom Vikenu sestrinska tvrtka Valinge je instalirala i pokrenula  high tech proizvodne linije kapaciteta 7 milijuna m2 proizvoda baziranih na tehnologiji drvenog praha kao što su Woodura, Nadura i Flexidura. U Hrvatskoj će nova tvornica Woodure biti gotova u 2020. s kapacitetom od 6 milijuna m2. Ukupni kapaciteti grupe do 2021. će iznositi oko 15 milijuna m2 uključujući i tradicionalni troslojni parket. Kroz nekoliko godina Pervanovo grupa će postati jedna od vodećih kompanija u proizvodnji drvenih podova u Europi. Ukupna investicija, ove prve faze, iznosi oko 180 milijuna eura od kojih će se 1/3 uložiti u Švedsku, a 2/3 u Hrvatsku.

“Pervanovo grupa, sa sjedištem u Švedskoj, 2004. krenula je investirati u Hrvatsku preko svoje krovne tvrtke za Hrvatsku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Do sada smo uložili preko milijardu kuna u turizam, nekretnine i drvoprerađivačku industriju te nakon akvizicije Furnir Otoka d.o.o. zapošljavamo oko 830 ljudi u Hrvatskoj. Nova uprava Furnir Otoka će sačinjavati tri člana, Darko Pervan kao predsjednik te Jozo Jović i Stjepan Vojinić kao članovi. Moram izraziti zadovoljstvo da će gospodin Jozo Jović, kao osnivač, ostati član uprave kao savjetnik iste.”  Navodi Stjepan Vojinić CEO Pervanova d.o.o. i direktor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku.

PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox