Piculine kritike EU parlamentu

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u Strasbourgu je govorio .o stanju u Uniji. EU se upozorio je Barosso ne smije opustiti jer je nezaposlenost na rekordnoj razini.Moramo oblikovati "novu normalu", rekao je Barroso, jer se Europa nikada neće vratiti na staro.

Barosso je pobrojio što je sve u Europskoj uniji napravljeno na rješavanju krize u proteklih pet godina te izjavio da je sada najvažnija zadaća da se do kraja mandata sadašnjeg saziva Parlamenta uspostavi jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, što je drugi stup bankovne unije, prenosi HTV.

U zanimljivoj raspravi koja se nakon toga razvila sudjelovalo je i dvoje hrvatskih europarlamentaraca, Tonino Picula i Dubravka Šuica.

Tonino Picula, SDP-ov zastupnik je kritizirao i drastičnu politiku štednje, kazavši da europska politika i dalje jednostrano naglašava tržište i monetarnu dimenziju, a zapostavlja socijalnu politiku i politiku zapošljavanja. 

"Visoka nezaposlenost mladih, žena i starijih radnika, potpuno je izmijenila strukturu zaposlenosti u velikom dijelu Unije. Statistički podaci pokazuju da će svaka nova europska generacija biti manje zastupljena u trajnom zapošljavanju od generacije prije nje. Dakle, i u Europskoj godini građana, građani ostaju suočeni s ozbiljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima, ali vi ste među najodgovornijima", poručio je Picula Barrosou.

Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a, govorila je protiv podjela EU-a na bogate i siromašne. "Nadam se da će građani i u mojoj Hrvatskoj imati iste mogućnosti kao i građani ostalih članica. Europska unija je omogućila onima koji su nekada bili neprijatelji da danas sjede za istim stolom. Stoga, pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug", rekla je Šuica. (PS/Z.R.)

Izvor:net.hr

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox