Pogledajte koja zanimanja poslodavci najviše traže

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici ove godine bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, frizer, pokazuje analiza portala MojPosao na kojem je u prvom polugodištu objavljeno više od sedam tisuća natječaja za radna mjesta, što je sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama zanimanja prodaja (trgovina) - 28 posto oglasa i 30 posto životopisa, potom turizam i ugostiteljstvo - 21 posto oglasa i 18 posto životopisa, te administrativna zanimanjima - 9 posto oglasa i 22 posto životopisa, navode s portala MojPosao u priopćenju o polugodišnjem pregledu stanja na tržištu rada.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja, odnosno zanimanja u kojima je zabilježena velika ponuda poslova bile su zdravstvo i socijalni rad, turizam i ugostiteljstvo te strojarstvo i brodogradnja. Najsuficitarnije, odnosno kategorije zanimanja u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima bile su ljudski resursi, bankarstvo te skladištenje i logistika.

Oprez kod zapošljavanja

Poslodavci su, napominju s portala MojPosao, oprezni u novim zapošljavanjima. Polugodišnja analiza tog portala pokazuje da su poslodavci najviše tražili zaposlenike za stalni radni odnos pa se više od polovice oglasa (55 posto) odnosilo se na takvu vrstu zaposlenja. To je pak 12 posto manje nego u prvoj polovici 2011.

U 53 posto oglasa tražilo se zaposlenike za rad na određeno, 18 posto odnosilo se na honorarni rad, a i dalje se najmanje traže studenti (7 posto oglasa), navode s portala MojPosao uz napomenu da je u oglasima moguće odabrati više vrsta zaposlenja.

S druge strane, 94 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no više od polovice njih (56 posto) je bilo zainteresirano i za honorarni posao.

Najbitnije radno iskustvo

Poslodavcima je i dalje bitno radno iskustvo kandidata pa se u gotovo polovici oglasa (48 posto) tražilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u prosjeku 2 godine i 8 mjeseci.

Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom su i dalje najtraženiji profil kandidata (55 posto oglasa), u najvećem broju oglasa traženo je aktivno poznavanje engleskog jezika (41 posto), a u 31 posto oglasa je kao uvjet za dobivanje posla navedeno poznavanje rada na računalu.

S portala MojPosao ističu i kako se zamjećuje porast broja oglasa za osobe s invaliditetom, a pad oglasa za rad u inozemstvu. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox