Policija Republike Srpske kazneno prijavila pet časnika HRZ

Policija Republike Srpske kazneno je prijavila tužiteljstvu Bosne i Hercegovine pet časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog navodnih ratnih zločina tijekom 1995. godine a mediji u tom entitetu tvrde kako je među prijavljenima i general Imre Agotić.

Ministarstvo unutarnjih poslova RS potvrdilo je kako je prijavljeno pet pripadnika ratnog sastava HRZ ne navodeći pritom njihova imena.

Pojašnjeno je kako se prijava odnosi na akciju što su je hrvatski zrakoplovi izveli tijekom operacije „Oluja“ 7. kolovoza 1995. godine na području Bosanskog Petrovca kada je, prema navodima policije RS, u bombardiranju kolone koja se povlačila prema Srbiji poginulo devet civila a pedeset ih je ranjeno.

Poziovajući se na neimenovane policijske izvore, banjalučke „Nezavisne novine“ tvrde kako se zbog toga sada tereti tadašnjeg pomoćnika načelnika glavnog stožera HV generala Agotića, njegova tadašnjeg zamjenika Josipa Čuletića te ratnog zapovjednika Prve lovačke eskadrile HRZ Danijela Borovića.

Policijska se prijava odnosi na još dvije osobe čiji identitet MUP RS nije bio u stanju utvrditi a rječ je o pilotima koji su upravljali zrakoplovima što su izvršili napad.

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je Hini kako prijava iz Banja Luke još nije stigla u to tužiteljstvo.

Mi prijavu još nismo dobili. Kada ona stigne s njom će se postupati kao i u svim sličnim slučajevima - kazao je Grubešić.

To znači kako će tužiteljstvo procijeniti utemeljenost prijave te odlučiti ima li uopće temelja za otvaranje istrage u ovom slučaju.

Tužiteljstvo BiH do sada je dobilo na desetke prijava za ratne zločine od policijskih agencija na različitim razinama vlasti, no ono ne vodi evidenciju po nacionalnoj pripadnosti prijavljenih pa ne raspolaže ni informacijama o tome koliko se takvih prijava odnosi na pripadnike Hrvatske vojske.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox