Popijač se više ne čudi brojci nezaposlenih, sad tvrdi da je sasvim očekivana

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) o 336.411 nezaposlenih u veljači u skladu s očekivanjima te da će idućih mjeseci doći do usporavanja rasta nezaposlenosti.

 

Iz podataka se može iščitati da je broj ulazaka sa Zavoda na tržište rada 40 posto veći nego lani u veljači, a to su svakako pozitivni trendovi, rekao je Popijač novinarima uoči početka sjednice HDZ-ova Središnjeg odbora. Naravno da je broj prijavljenih na HZZ-u još uvijek visok, ali je zanimljivo da se ljudi koji su iz raznih razloga otišli iz evidencije ponovno u nju vraćaju nakon dva do tri mjeseca. To je onih 10.000 iz tzv. neaktivnosti koji su se pojavili u evidenciji Zavoda prošlog mjeseca, kaže Popijač.
Dobar je podatak da raste zaposlenost u prerađivačkoj industriji i trgovini. Vjerujem da smo vrlo blizu trenutku kada će broj nezaposlenih početi padati, dodao je.

Na upit koliko je angažiranje popisivača za predstojeći popis stanovništva utjecalo na broj registriranih nezaposlenih osoba u veljači, Popijač je napomenuo da popisivači još nisu uključeni u podatke HZZ-a. Već niz godina nezaposlenost raste u prosincu, siječnju i veljači, a pada tijekom ožujka, travnja i svibnja zbog sezonskog karaktera hrvatskog gospodarstva. Uslužni dio gospodarstva ima sezonski karakter pa će se i nezaposlenost tako kretati dok se ne promijeni struktura gospodarstva u korist proizvodnje i industrije, zaključio je Popijač. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox