Porast prosječne potrošnje turista tijekom uskršnjih i prvosvibanjskih praznika

Prema istraživanju turističke kompanije Croatia Luxury Rent, prosječna potrošnja pojedinog turista koji su boravili u jedinicama CLR-a tijekom ljetnog perioda 2020. g., te ovogodišnjih uskršnjih i prvosvibanjskih praznika iznosila je 213 eura, što je za 32% posto više u odnosu na ljetni period 2019. godine. Rezultati pokazuju kako je prosječna potrošnja značajno rasla na pojedinačnim dnevnim izdacima, prvenstveno na razini smještaja, ali i vanpansionske potrošnje.


Pad broja dolazaka turista u RH tijekom ove i protekle sezone otegotna je okolnost za turistički sektor, ali i cjelokupno domaće gospodarstvo. Zbog novonastalih trendova uzrokovanih pandemijom COVID-a 19 zabilježen je značajan pad broja dolazaka i noćenja turista, dok su djelomično uspješne rezultate ostvarile regije Istre i Kvarnera, te djelomično područja oko Zadra. Usprkos manjem broju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, raste optimizam u kontekstu značajnijeg rasta potrošnje po pojedinom gostu.

Prema ostvarenim poslovnim rezultatima i istraživanju koje je provela domaća turistička tvrtka Croatia Luxury Rent, značajno je porasla potrošnja gostiju u luksuznim smještajnim jedinicama tijekom proteklog ljeta, a pogotovo u periodu ovogodišnjih uskršnjih i prvosvibanjskih praznika. Prema navedenom istraživanju, potrošnja gostiju koji su boravili u jedinicama CLR-a tijekom ljetnih mjeseci 2020. godine te prvosvibanjskih i uskršnjih praznika 2021. godine iznosila je prosječno 213 eura. Riječ je o rastu od 32% u odnosu na isti period 2019. godine. Treba napomenuti da je prosječna potrošnja značajno veća tijekom ljetnih mjeseci, dok je bila manja tijekom prvosvibanjskog i uskršnjeg perioda.

Prosječna potrošnja je rasla na pojedinačnim dnevnim izdacima, kako na razini smještaja, tako i vanpansionske potrošnje. Izdaci za smještaj porasli su za 21 posto (značajan rast potražnje za smještajnim jedinicama više cjenovne kategorije), izdaci za kupnju za 27 posto, dok je najmanji rast zabilježen na razini rezervacije izleta i dodatnih usluga.

Jedan od razloga takve promjene trendova u potrošnji nalazi se u činjenici kako su turisti zbog sigurnosnih aspekata manje tražili usluge prehrane i pića, te ostalih usluga izvan smještajnog objekta.

Korekcija navika i novi trendovi ukazali su potrebu izvanšablonske ponude koja se nametnula kao ključna tijekom ove i protekle sezone. Takav pristup temeljen je na činjenici kako je još 2019. godine preko 30 posto turista navodilo gastronomiju kao jednu od ključnih stavki razloga za dolazak na odmor u Hrvatsku. Kako su mogućnosti gostiju u tom segmentu zbog pandemije značajno suženi, opcija in house chef-a, opskrbe namirnicama više razine i drugi gastronomski aspekti u kojima su gosti uživali bez izlaganja zdravstvenom riziku, rezultirali su i više nego zadovoljavajućim rastom prosječne potrošnje.

Znajući da je domaćem turizmu potreban rast broja gostiju visoke platežne moći, ovakav rasplet uvoda u ljetnu sezonu ukazuje da bi turistički sektor trebao stavljati naglasak na ponudu izvan klasičnih okvira ponude na koju smo do pandemije navikli naše goste. Proaktivnim pristupom smo uspjeli ostvariti značajan rast prosječne potrošnje te se nadamo da će ovakvi trendovi biti nastavljeni i tijekom nadolazećeg ljetnog perioda, ističe Josip Stulić iz Croatia Luxury Rent-a.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox