Porazne brojke: Svaka druga zaposlena žena prestala je raditi nakon rođenja djeteta

Svaka druga zaposlena majka djeteta mlađeg od osam godina prestala je raditi nakon porodiljnog dopusta kako bi se brinula o djetetu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku dobiveni u sklopu Ankete o usklađenosti obiteljskog i poslovnog života u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Anketa je provedena u drugom tromjesečju 2010. godine, a u tom su trenutku u Hrvatskoj živjele 111.224 žene koje su imale djecu mlađu od osam godina, a bile su zaposlene prije nego što su rodile.

Podaci istraživanja pokazuju da je njih čak 60.933 ili 64,8 posto prestalo raditi, trajno ili privremeno, nakon rođenja djeteta, odnosno isteka porodiljnog dopusta. U Državnom zavodu za statistiku kažu da se radi o ženama koje su prestale raditi kako bi se brinule o djetetu, te u ovu statistiku nisu ušle žene koje su dobile otkaz.

Demograf sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, dr. Anđelko Akrap kaže da nije previše iznenađen ovim brojkama jer demografi stalno govore o nemogućnosti brojnih žena da usklade posao i obitelj te ukazuju na inertnost države i lokalne vlasti da se to promijeni.

Ovi podaci su posljedica kroničnog nedostatka mjesta u jaslicama i vrtićima te nepredvidivog radnog vremena u brojnim ženskim djelatnostima, poput trgovine. Ženi koja radi u sektoru trgovine za malu plaću od 2500 kuna, a mora raditi vikendima, popodne i nema nikog tko bi joj pričuvao dijete, nema smisla nastaviti raditi, dodaje dr. Akrap. (jk)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 23. kolovoza 2011.
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox