Posao snova: Referenti u HŽ-u imaju plaće veće od ministara

U Hrvatskim željeznicama 23 zaposlenika imaju veću plaću od ministara u Vladi koja iznosi oko 19.000 kuna neto, piše Večernji list. Zanimljivo je da se radi o zaposlenicima HŽ-a koji nisu ni predsjednici ni članovi uprava Holdinga četiriju tvrtki koje ga čine.

Riječ je o referentima ili voditeljima odjela, ali su prije bili direktori ili članovi uprave HŽ-a. No, kada su smijenjeni svoja su prava i plaće prenijeli na niže rangirana radna mjesta. Podaci uprave HŽ-a pokazuju da takvih zaposlenika ima u cijelom HŽ-u. Iako obavljaju iste poslove kao njihove kolege, primaju tri ili četiri puta veću plaću.  Referent u HŽ-u ima plaću od oko 6000 kuna, dok netko na istoj poziciji prima plaću veću od 20.000 kuna.

Oko stotinu radnika čije se plaće kreću od 7.500 do 20.000 kuna ostvarilo je pravo solidarnosti iz kolektivnog ugovora za HŽ koji im jamči da mogu zadržati plaću sa starog radnog mjesta ako imaju navršenih 55 godina starosti i 15 godina staža u HŽ-u. U Hrvatskim željeznicama kažu da su u pat-poziciji jer prema Zakonu o radu ne mogu bez valjanog argumenta smanjiti plaće ljudima koji su preplaćeni jer će na sudu, obzirom na kolektivni ugovor lako dobiti tužbe. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 8. rujna 2011.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox