Povećanje cestarina neće znatnije utjecati na turistički promet

Turistički sektor na čelu s Ministarstvom turizma procjenjuje da porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, ali dodaju da se to može negativno odraziti na konkurentnost hrvatskog turizma te da bi konkurencija, koja se kao i Hrvatska bori za svakog gosta, to mogla iskoristiti u svojim kampanjama.

Komentirajući poskupljenje cestarina za 15 posto od 1. lipnja ministar turizma Veljko Ostojić ističe kako je odluka o korekciji tih cijena donijeta nakon pomne analize poslovanja trgovačkih društava koji upravljaju autocestama, ali naglašava i da svako povećanje izdataka, u ovom slučaju auto gostiju, negativno utječe na konkurentnost hrvatskog turizma.

No, kako kaže, s obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

Otežavajuće za kampere

Slično misle i u Kamping udruženju Hrvatske (KUH), pri čemu direktor ureda tog udruženja Adriano Palman ističe da treba imati u vidu da kamping segment čini 25 posto hrvatskog turizma, a da kampisti većinom dolaze cestama i automobilima ili kamperima te će im navedeno povećanje poskupiti dolazak u neku od kamping destinacija.

To smatra otežavajućim faktorom u današnjoj, kako kaže, iznimno oštroj konkurenciji na turističkim tržištima, ali ipak vjeruje da će utjecaj tog povećanja biti tek minimalan i bez većih negativnih efekata, posebno sa stranih tržišta, ali 'boji' se da će to dodatno umanjiti broj domaćih gostiju u kampovima.

Navodi kako kontakti s gostima, kao i prijateljima iz stranih auto klubova i kamping vodiča, pokazuju da oni naglašavaju da u prosječnom trošku puta i boravka navedeno poskupljenje ne može previše utjecati.

Tako se nizozemskim turistima, izuzetno važnim za hrvatski kamping, a prema komentaru najvažnijeg nizozemskog kamping vodiča "Kosmos Campingwijzer", ukupan budžet za odmor s tim poskupljenjem povećava za 10 ili 15 eura, što je gotovo beznačajno. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox