Predložen moratorij na gradnju na Marjanu. Fani će se malo namučiti...

Ministarstvo kulture predložilo je moratorij na gradnju u splitskoj park-šumi Marjan dok se ne donese prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO) te je pozvalo županijske vlasti na žurno donošenje tog plana.

 

Ako su Generalnim urbanističkim planom (GUP) Splita predviđene namjene prostora koje su u suprotnosti s osnovnom namjenom park-šume, smatramo da je prilikom donošenja odluke o izradi PPPO-a park-šume Marjan, koju ste nam dostavili u privitku, za područje park -šume ili neke njene dijelove trebalo propisati moratorij na izdavanje svih vrsta dokumenata vezanih uz gradnju novih građevina do donošenja novog PPPPO-a - stoji u dopisu Uprave za zaštitu okoliša pri Ministarstvu kulture kojeg je objavio portal Društva za zaštitu i unaprjeđenje Marjana.

Taj dopis Ministarstva kulture je odgovor na dopis Društva u kojem se tražilo objašnjenje u vezi sa slučajem park-šume Marjan, gdje nevjenčana supruga splitskog gradonačelnika namjerava, tik uz more, graditi ugostiteljski objekt.

Dio ugovora ništetan

Park-šuma Marjan je obuhvaćena generalnim urbanističkim planom (GUP) Splita, ali, po obrazloženju Uprave za zaštitu okoliša, namjene površine koje se planom "nižeg reda" planiraju na određenom prostoru zaštićenog područja trebaju biti u skladu s kategorijom zaštite, odnosno ne smiju biti takve da se njihovom realizacijom naruše vrijednosti zaštićenog područja. Dodaje se kako odmah nakon donošenja PPPPO-a svi planovi "nižeg reda" moraju se uskladiti s njegovim odredbama.

Ugovorom iz 2008. nevjenčana gradonačelnikova supruga je kupila u park-šumi Marjan više od 5.000 metara četvornih površine. No, Županijsko je državno odvjetništvo prošlog tjedna od te površine proglasilo 1.316 metara četvornih pomorskim dobrom, što znači da je taj dio kupoprodajnog ugovora ništetan. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox