Prodanović: Znali su da se Sanader namjeravao vratiti

 Iako je zagrebački Županijski sud ponovno odbacio tvrdnju Sanaderovih odvjetnika da bivši premijer nije bio u bijegu, pa mu je za još dva mjeseca produljio istražni zatvor, jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović tvrdi da se Sanader uoči uhićenja u Austriji vraćao u Hrvatsku, što su, kako je rekao, znali i čelni ljudi policije i tužiteljstva.

Vraćao se uz saznanje najodgovornijih osoba tužiteljstva, USKOK-a i MUP-a s kojima su razgovarali njegovi tadašnji odvjetnici i dogovarali način njegova povratka - kazao je Prodanović izlazeći iz remetinečkog zatvora, gdje se održalo ročište nakon kojega je Sanaderu produljen istražni zatvor. Iako je imao kartu za Ameriku Sanader ju je, po riječima njegova odvjetnika, otkazao te se u Hrvatsku vraćao u "dogovoru sa službenim tijelima" Prodanović je pojasnio da se većina argumenata obrane, koja je, suprotno USKOK-u, tražila da se Sanadera pusti na slobodu, odnosila na tvrdnju da bivši premijer nije bio u bijegu, nego na unaprijed dogovorenom službenom putu s kojega se planirao vratiti. No, sudac istrage Krešimir Devčić u svojoj je odluci obrazložio da se Sanader vlastima mogao predati odmah kada je doznao da je osumnjičen, dakle prije nego što je po tjeralici uhićen na autocesti nedaleko Salzburga.

Sudac koji nadgleda USKOK-ovu istragu protiv Sanadera izjavio je da je bivši premijer "aktivno iznosio argumente koji mu idu u prilog" te da unatoč medijskim tvrdnjama o teškoj bolesti ne izgleda tako loše. Sanader je, kako je rekao, tijekom ročišta u Remetincu, poštovao sud i bio pristojan te je mirno prihvatio odluku o produljenju istražnog zatvora. Osim što je rekao da nije bježao od hrvatskog pravosuđa Sanader je, kako se doznaje, ponovio da se izručenju Hrvatskoj isprva protivio iz straha da neće imati pravično suđenje, da bi se kasnije odlučio na dolazak u Hrvatsku kako bi se aktivno branio od optužbi. Osim zbog opasnosti od bijega pritvor mu je produljen i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, iako je, prema riječima njegova odvjetnika, većina njih već ispitana. Prodanović ističe da je do sada ispitano čak 296 svjedoka, dok saslušanje očekuje njih još barem tridesetak.

Sanader "stoički" podnio odluku suda

Prodanović je kazao da je Sanader odluku o produljenju istražnog zatvora podnio "stoički" te da se unatoč okolnostima nada dobrom ishodu. O mogućoj žalbi na odluku o produljenju istražnog zatvora Sanaderova će obrana odlučiti nakon što vidi pismeno obrazloženja rješenja. Na pitanje jesu li predložili da ga se pusti uz jamčevinu, Prodanović je kazao da takav prijedlog nisu podnijeli, uvjereni da USKOK-ove tvrdnje koje je sud prihvatio nisu utemeljene. Smatrali smo da postoje razlozi da mu se pritvor treba ukinuti zbog stvari koje smo obrazložili, dakle zašto nuditi nešto ako mislite da nije osnovano ovo po čemu vam je određen pritvor - kazao je Prodanović. (Hina/mš)

 

 

Foto: Pixsell

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox