Programi obrazovanja nezaposlenih - tko, što, gdje i kako?

S obzirom na trenutnu nezaposlenost u Hrvatskoj sve češća tema je obrazovanje nezaposlenih osoba za potrebe tržišta rada, s ciljem povećanja zapošljavanja. Portal profitiraj.hr razjasnio je tko može imati koristi od tog programa, kako se provodi... i još štošta toga.

 

U ovaj program može biti uključena svaka nezaposlena osoba ukoliko je program sukladan potrebama tržišta rada i psihofizičkim mogućnostima osobe. Konkretno, riječ je o programima stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije i stručnog usavršavanja, ovisno o razini obrazovanja. Prekvalifikacija je dostupna osobama sa završenom najmanje trogodišnju srednju školu, jer je riječ o stjecanju novog zanimanja (npr. kuhar, strojarski tehničar...), dok su stručna usavršavanja specijalizirani programi obrazovanja unutar struke (npr. kuhar nacionalnih jela, autocad operater...).

HZZ procjenjuje tko će gdje

Savjetodavac HZZ-a procjenjuje postoji li potreba za uključivanje osobe u ovaj program. Ukoliko postoji, putem javnog natječaja se odabiru obrazovne ustanove koje provode planirane obrazovne programe, a kojima Zavod pokriva troškove obrazovanja u potpunosti.
Zavod također mjesečno isplaćuje polazniku obrazovanja novčanu pomoć, trenutno 1.600 kn, troškove prijevoza i osiguranja te troškove hranarine za polaznike koji se obrazuju izvan prebivališta po licenciranim programima pod ingerencijom Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog centra za razminiravanje, piše portal profitiraj.hr.

Hrvatski zavod za zapošljavanje započeo je s provedbom mjera poticajnog zapošljavanja ove godine i provodi nekoliko različitih programa:
- sufinanciranje zapošljavanja i sufinanciranje obrazovanja zaposlenih osoba (mlade osobe bez radnog staža, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe iznad 50 godina starosti, osobe s invaliditetom i posebne skupine nezaposlenih osoba, nezaposlene osobe na dijeljenom radnom mjestu te zamjenski radnici za radnike koji su na obrazovanju).
- obrazovanje za poznatog poslodavca - poslodavca koji je zaposlio osobe s evidencije Zavoda kojima nedostaju neke vještine i znanja za obavljanje tog posla.
- obrazovanje radnika koji su već u radnom odnosu u cilju zadržavanja radnog mjesta, a za koje mu je potrebno dodatno znanje zbog modernizacije proizvodnje.
- obrazovanje nezaposlenih osoba s evidencije Zavoda kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada.
- stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa kojom se mladim osobama omogućava stjecanje radnog iskustva potrebnog za pristupanje stručnom ili državnom ispitu.

Zavod nadoknađuje dio neto plaće radnicima zaposlenima kod poslodavaca koji uvode Program rada u punom radnom vremenu kraćem od 40 sati tjedno.

Za programe iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2011. godini osigurano je 177.557.900 kuna za 12.000 nezaposlenih osoba. Tijekom veljače je bilo uključeno 1.656 osoba, uglavnom u programe za ugostiteljstvo i turizam te napredne informatičke tečajeve usavršavanja, program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i potpore za očuvanje radnih mjesta. (MJ)

 

Izvor: www.profitiraj.hr
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox