Rast prihoda javnih zdravstvenih ustanova

Savjetovanje "Analiza procesa zdravstvene reforme s aktualnim pitanjima poslovanja i rada u zdravstvenim ustanovama" počelo je danas u Opatiji u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu.

 

Predstavljajući analizu poslovanja zdravstvenih ustanova u 2010. godini, Jasenka Štampalija-Janković iz sisačke bolnice rekla je u ime Udruge poslodavaca u zdravstvu da su najveća smanjenja prihoda ostvarena u bolničkom sektoru, i to za 102 milijuna kuna. Navela je da se u posljednjem razdoblju bilježi blagi rast prihoda ustanova čiji su osnivači državne i lokalne vlasti. Udio rashoda se nastavio povećavati i to prvenstveno zbog općeg poskupljenja, kazala je.

U razdoblju od 2008. do 2010. godine ukupni manjak u poslovanju bolnica koje su ga prijavile bio je 170 milijuna kuna, a ukupni višak ostvaren u ostalim bolnicama 92 milijuna kuna. Utvrđeno je da su na kretanje ukupnog prihoda najviše utjecali prihodi HZZO i od dopunskog osiguranja.

Osman Kadić, predsjednik Ekonomskog savjeta Udruge poslodavaca u zdravstvu, istaknuo je da su najveći vjerovnici bolnica i dalje veledrogerije. Zaključeno je da će potraživanja veledrogerija rasti s obzirom na produljenje roka naplate sa 180 na 240 dana.

Za drugi i posljednji dan savjetovanja najavljena su izlaganja ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića i ravnatelja HZZO Tihomira Strizrepa. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox