Regos uvodi elektroničku isporuku dokumenata

Foto: Shutterstock

Središnji registar osiguranika (Regos) od danas uvodi novu uslugu za građane - elektroničku isporuku dokumenata, koja će pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja elektroničkih dokumenata koji građanima služe za ostvarivanje njihovih prava, a Regosu donijeti znatnu novčanu uštedu.

Nakon što građanin postavi Regosu online upit (na web stranici www.regos.hr), Regos izrađuje traženi dokument u elektroničkom obliku, a informacija o adresi na kojoj je dokument dostupan dostavlja se građaninu na mail adresu ili broj mobitela. Na taj način Regos pruža građanima bolju i bržu uslugu, a ujedno godišnje štedi oko 400.000 kuna, koliko je dosad plaćao poštanske troškove, rekla je novinarima ravnateljica Regosa Nada Merkaš.

Regos je za građane izradio novi dokument - Izvadak iz Registra, na kojem su svi podaci o obračunatim plaćama, naknadama plaće i drugom dohotku, te o uplaćenom doprinosu za II. stup mirovinskog osiguranja. Članovi obveznih mirovinskih fondova (OMF) mogu osim Izvatka elektronskim putem dobiti i potvrdu o vlasništvu udjela u OMF-u, duplikat prijave u OMF, potvrdu o članstvu u OMF-u te obavijest o novčanoj vrijednosti imovine na osobnom računu.

Najveći broj zahtjeva za dokumentima iz Regosa odnosio se na potvrde koje osiguranicima služe za ostvarivanje i zaštitu prava iz radnog odnosa i ostalih sličnih prava. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da bi od početka iduće godine trebao profunkcionirati jedinstveni obrazac za prikupljanje podataka o svim primicima i javnim davanjima, kojim će se zamijeniti šest obrazaca koje poslodavci podnose Poreznoj upravi i Regosu.

Tih šest obrazaca su izvješće o primicima od nesamostalnog rada (plaći i mirovini), porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja u mjesecu – Obrazac ID, izvješće o drugom dohotku, obračunanom i uplaćenom porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja – Obrazac IDD, izvješće o isplaćenoj naknadi plaće te o osnovicama i obračunanim i uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja – Obrazac IDD-1, izvješće o plaći i mirovini – Obrazac IP, izvješće o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu po odbitku i prirezu – Obrazac ID-1, te Specifikacija po osiguranicima o obračunanim doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja - Obrazac R-Sm.

Uvođenjem jedinstvenog obrasca ubrzat će se administrativni postupci, smanjiti birokratizacija i poboljšati efikasnost javne uprave, ocijenio je Mrsić. Također se stvara podloga Poreznoj upravi i Regosu za bolji nadzor nad uplaćenim doprinosima, porezima i prirezima i osigurava transparentnosti sustava. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox