Rusija i Kina otvarajući naftovod najavili snažnu suradnju

Ruski i kineski predsjednici Dmitrij Medvedev i Hu Jiantao su u Pekingu svečano obilježili dovršetak kineskog dijela novog naftovoda kojim će Kina dobivati naftu iz Sibira, potpisali desetak međudržavnih sporazuma i najavili snažnu gospodarsku suradnju u budućnosti, objavile su svjetske agencije.

Ogrankom novog ruskog naftovoda između istočnog Sibira i Tihog oceana od 1. siječnja trebalo bi u rafinerije kineskog grada Daqinga stizati 300 tisuća barela sirove nafte dnevno, javlja Reuters.

Ogranak od Skovorodina do Daqinga, dug 930 kilometara, izgrađen je na temelju sporazuma "zajam-za-naftu" iz veljače 2009., kad je Kina pristala dati zajam od 25 milijardi dolara Rusiji u zamjenu za 300 milijuna tona nafte koju će dobiti naftovodom tijekom 20 godina (2011. - 2030.), piše dpa.

Trgovina energentima postaje sve veća stavka u gospodarskoj suradnji dviju svjetskih sila - Rusije kao najvećeg proizvođača nafte na svijetu i Kine kao najvećeg potrošača energije, u čemu je pretekla i SAD.

Rusija je naftovodom ostvarila još jedan cilj - diversifikaciju izvoza kako bi smanjila ovisnost o Europi, a Kina, koja želi smanjiti korištenje ugljena kao najčešćeg pogonskog goriva svoje brzorastuće industrije - novi energent.

Ruski i kineski predsjednici potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su ustvrdili da su Kina i Rusija suglasne u želji da "prodube cjelokupno strateško partnerstvo koordinacije".

"Naše odnose nikad nije krasila ovakva razina uzajamnog povjerenja", rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s Huom, javlja France Presse.

Kineski je predsjednik izrazio želju da Medvedev dopusti "razvoj strateškog kinesko-ruskog partnerstva", pokrenutog 1996. i prvog koji je potpisala Rusija. "Ovaj projekt je model suradnje na korist obiju zemalja".

Dvije su zemlje potpisale i sporazume o ugljenu, strateškoj suradnji u pitanjima nuklearne energije, ulaganjima u aluminij i zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Najavili su i zajednički projekt vrijedan pet milijardi dolara koji predviđa izgradnju rafinerije nafte u kineskoj luci Tianjinu i mreže od oko 500 benzinskih crpki u Kini.

Potpisan je i ugovor po kojem će ruski Atomstrojeksport JSC izraditi dva reaktora za nuklearnu elektranu Tianwan u kineskoj pokrajini Jiangsuu.

Medvedev i Hu zasad nisu uspjeli postići dogovor o cijeni plina koji bi Rusija isporučivala Kini, a upravo je cijena kamen spoticanja već godinama. Ruski Gazprom i Kineska naftna tvrtka sporazum bi mogli potpisati u prvoj polovici 2011., piše France Presse.

"Očekujemo komercijalne ugovore do sredine 2011.", rekao je ruski potpredsjednik vlade Igor Sečin, dodavši da su u tijeku "strateški i obećavajući" pregovori.

"Razmatraju se svi čimbenici partnerstva - infrastruktura, ceste, zalihe, prijevoz i suradnja u financijskom području", dodao je Sečin, predsjednik uprave ruskog naftnog diva Rosnefa, zadužen u vladi za energetski sektor i tešku industriju.

Medvedev bi se tijekom večeri trebao sastati s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, a za utorak je predviđen njegov susret s kineskim potpredsjednikom Xijem Jinpingom i posjet ruskom paviljonu na Expou 2010. u Šangaju. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox