Samo jedna kompanija objavljuje cijene goriva na internetu

Najjeftinije gorivo na tržištu nudi Konzum benz. Prema podacima koje je od početka liberalizacije tržišta sredinom veljače prikupljao portal cijenegoriva.info, Konzum benz nudi najmanje 10 lipa jeftinije gorivo, bilo da je riječ o benzinu ili dizelu.Budući da je primarno riječ o trgovačkom lancu, ova kompanija ujedno je i najtransparentnija jer jedina na svojim internetskim stranicama objavljuje cijene naftnih derivata. Nijedna druga naftna kompanija to ne radi jer ih novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je i liberalizirao tržište naftnih derivata u Hrvatskoj, na to ne obvezuje.

„Konzum dnevno objavljuje cijene dizelskih i benzinskih goriva kako na svojim Konzum benz postajama tako i putem svoje internetske stranice. Takvu praksu zasigurno ćemo zadržati i ubuduće“, kazali su u Konzumu čije su postaje dostupne u Zagrebu, Sesvetama, Ivanić Gradu i Sisku, a projekt izgradnje novih Konzum benz postaja razvijat će se i u budućnosti. Iako je slobodno formiranje cijena benzina u Hrvatskoj dočekano s odobravanjem, ipak potrošači su zakinuti. Aktualne cijene benzina i dizela potrošači mogu vidjeti na takozvanim totemima na benzinskim postajama, a budući da ih neke pumpe nemaju, tek prilikom točenja goriva.

cijenegoriva.info novoosnovani je internetski portal koji svakoga dana objavljuje dostupne cijene naftnih derivata i korisnicima izračunava koliko će uštedjeti. Odabirom vrste te količine goriva mogu doznati koliko će uštedjeti ako gorivo toče na najjeftinijoj u odnosu na najskuplju benzinsku postaju.

„Sukladno novom Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, Ina nema obavezu javnog objavljivanja cijena, kao što smo dosad činili na svojim internetskim stranicama. Naše maloprodajne cijene su objavljene na samim benzinskim postajama, a našim je kupcima na raspolaganju i INA –Besplatni telefon“,  poručili su iz te naftne kompanije. Iz Tifona kažu da su su sve cijene objavljene i dostupne korisnicima na benzinskim postajama.

Stoga ovim putem apeliramo na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da dopuni novi Zakon jednom rečenicom: Naftne kompanije obvezne su svakoga dana na svojim internetskim stranicama objavljivati cijene naftnih derivata koje prodaju na svim svojim pumpama“.

(PS/LP)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox