Samo pola radnog vremena ste produktivni, pa čemu onda špranca "8-16"?

Ma uvijek smo govorili da je radno vrijeme od 8 sati dnevno „izmišljeno“ i da je za obavljanje dnevnih poslova potrebno manje sati, no tko bi slušao?:) Ovoga puta to je potvrdilo i istraživanje tvrtke Webtorials, piše profitiraj.hr.

 

Oni tvrde da se barem pola radnog vremena  utroši na neproduktivne stvari – čitanje e-mailova, filtriranje dolaznih informacija, komunikaciju s kolegama i slično. Naravno, postoje i zaposlenici koji će reći da im ni 10 sati dnevno nije dovoljno da obave sav potreban posao. No, to je vjerojatno posljedica poslodavca koji štedi na zaposlenicima, i za posao koji bi realno trebalo obavljati troje ljudi, on zaposli jednu.

Istraživanje je pokazalo da je glavni krivac za 25 posto neproduktivnosti na radnom mjestu zapravo manjak znanja. Pa se zato troši puno vremena na dodatno provjeravanje informacija, svladavanje posla „u hodu“ i ostalo. Drugim riječima, ako se uloži u kvalitetno usavršavanje zaposlenika, radni će se dan puno kvalitetnije iskoristiti, a u tom slučaju bi bilo potrebno i kraće radno vrijeme.

E sad, Steve Taylor iz spomenute tvrtke napominje da bi se ovime godišnje, u tvrtki s primjerice 50 zaposlenika, na plaćama moglo uštediti 950.000 dolara godišnje, piše profitiraj.hr. Dakle, zaključak je da bi zaposlenicima trebalo „skresati“ radno vrijeme, ali sukladno tome i plaće. A mi se pitamo: je li moguće da tvrtka zapošljava onoliko zaposlenika koliko joj realno treba, s radnim vremenom u kojem će oni biti 100 posto produktivni (pa makar ono bilo kraće), ali i s plaćama koje bi zbog kraćeg radnog vremena ostale nepromijenjene? (MJ)

 

Izvor: www.profitiraj.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox