Sanader na slobodi zahvaljujući nekretninama Bebića, Zubovića i Rošina

Bivši premijer Ivo Sanader izaći će na slobodu jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda danas prihvatio da ga uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna pusti iz istražnog zatvora.

Na ročištu zatvorenom za javnost, na kojemu je bio i Sanader, sudac Krešimir Devčić prihvatio je do sada najvišu jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa i odlučio bivšeg premijera pustiti iz istražnog zatvora ali uz mjere opreza, a to su oduzimanje putovnice i zabrana napuštanja boravišta.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš najavila je žalbu na visinu jamčevine, a obrana na mjeru opreza kojom je Sanaderu zabranjeno napuštanje Zagreba.

Rok za podnošenje žalbi je tri dana, a rješavat će ih izvanraspravno vijeće, no neovisno o tome Sanader bi iz zatvora trebao izaći najkasnije do ponedjeljka, 12. prosinca u 7 sati.

Jamčevine

Za Sanadera su jamčevinu prikupili njegovi prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine koje će se u gruntovnici uknjižiti u korist države. Predsjednik Sabora Bebić "dao" je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a će se tako uskoro naći na slobodi, nakon što je godinu dana proveo iza rešetaka. Uhićen je 10. prosinca prošle godine u Austriji, a 18. srpnja ove godine izručen je Hrvatskoj i od tada je u zatvoru u Remetincu. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox